Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

MILÝ PANE HAVLE

RESPEKT 15/2014

Srdečný dík za úžasný čtenářský zážitek! Dosud neznámé a díky objevu pana Ondřeje Kundry vámi zveřejněné dopisy Václava Havla jsou nejen skvělé jako vše, co zesnulý prezident napsal, ale i nesmírně zajímavé a výstižné. Zažila jsem dramatický rok 1968 a vše, co následovalo, přibližně ve stejném věku jako Václav Havel, a vím tedy přesně, o co šlo. Jen velice lituji, že teď s námi tento moudrý a vzdělaný muž již není.

           PhDr. Jana Hendrychová

KALOUSKOVA PROMARNĚNÁ ŠANCE

RESPEKT 14/2013

Marek Švehla se ve svém komentáři staví za ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou, která si o odsunu Němců po válce myslí „to nejhorší“ a prohlásila, že „se toho Čechům za protektorátu zas tolik nedělo“. Podle autora je tak vyvolávána „dějinná hysterie“, předhazování holocaustu paní ministryni je scestné, snaha opozice (ODS, TOP 09) ji „vymáchat“ je ubohá. Zkušenosti z protektorátu podle autora nijak neopravňovaly českou společnost, aby proti svým německým spoluobčanům vyvolala etnickou čistku s desítkami tisíc mrtvých.

To ale nikdo nezpochybňuje. Každý nevinně zmařený život během války a krátce po ní je smutnou historickou kapitolou. Ať už se týká obětí nacistického teroru nebo excesů při divokém poválečném odsunu Němců. Je však zapotřebí jednoznačně říci, že nacistická okupace byla minimálně stejně zavrženíhodná jako doba komunistické totality. Vynucené zabrání Sudet a poté celého státu vyvolalo extrémní růst německého nacionalismu. Nemá smysl zastírat, že se Němci za protektorátu valnou většinou postavili na stranu okupační moci. Není žádným tajemstvím, že po případném vítězství hitlerovského Německa mělo dojít ke konečnému řešení české otázky a likvidaci českého národa.

Za německé okupace zahynulo 360 tisíc československých občanů, z toho 270 tisíc Židů. Bagatelizovat tyto drastické poměry, horší než v období komunismu, je zcela nemístné. Jde o výrok podobný názoru předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, že na zvací akt předcházející sovětské okupaci lze dnes nahlížet různými pohledy. Scestné jsou naopak úvahy a dodatečná vysvětlení, že v jiných zemích byla situace ještě horší. Jak se liší od úvah, že padesátá léta a sovětská okupace Československa nebyly zase tak hrozné ve srovnání s Kambodžou nebo Severní Koreou, kde si komunistický teror vyžádal miliony obětí?

Ministryně spravedlnosti by měla vážit slova a demokratická opozice má právo za podobně skandální výroky vyzývat členy vlády k odpovědnosti. Zlehčování těchto politických excesů opravdu není namístě.

           Jiří Sezemský, konzultant (člen ODS)

Vysvětlení k minulé obálce

V minulém Respektu (15/2014) jsme otiskli článek o metanolové aféře, jejž jsme doprovodili karikaturou na obálce našeho časopisu. Na karikatuře byla vyobrazena lahev alkoholu, která připomínala Božkov Tuzemský od Stocku Plzeň. Na přání této firmy bychom rádi zdůraznili, že jsme tím nechtěli naznačit spojitost metanolové aféry a Stocku Plzeň. Ani článek žádnou takovou spojitost nezmiňoval.    

                Redakce

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].