Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Tablet, nebo notebook? Obojí

Výrobci hledají cesty, jak změnit tablet
či chytrý telefon v plnohodnotný počítač

66 R07 profimedia • Autor: Respekt
66 R07 profimedia • Autor: Respekt

Majitelé tabletů si pochvalují snadnou ovladatelnost, nízkou hmotnost, oproti běžným notebookům velmi rychlý start a další přednosti těchto přenosných počítačů. Jsou to ideální zařízení pro sledování filmů, brouzdání po webu, jednodušší hry a menší kancelářské úkoly. Pokud je ale chcete použít k náročnější práci, narazíte nejspíš na jejich malý výkon nebo vás bude obtěžovat psaní delšího textu na „virtuální“ dotykové klávesnici zobrazené na displeji.

Před dvěma lety představil Intel koncepci tzv. ultrabooků, tenkých notebooků s malou hmotností a s nízkou spotřebou. Většinou neobsahují ani DVD mechaniku (do tenkého těla se zkrátka nevejde) a z periferií nabízejí nejčastěji USB porty, videovýstup a čtečku SD karet. Koncepce ultrabooků byla inspirována notebookem MacBook Air od společnosti Apple, který přišel o několik let dřív. Svými rozměry, výdrží a hmotností konkurují ultrabooky právě tabletům, ale na rozdíl od nich nabízejí jednu zásadní výhodu – právě to, že mají klávesnici.

Výrobci už delší dobu koketují s myšlenkou spojit to nejlepší z obou světů a nabídnout zařízení, jež kombinuje pohodlné dotykové ovládání a další výhody tabletu s možností rychlého a pohodlného psaní. Jedním z průkopníků této koncepce byla společnost Asus, jejíž model nazývaný Transformer vypadá jako standardní notebook – ovšem horní část, displej, můžete odejmout a používat ji samostatně jako plnohodnotný tablet se systémem Android. Jeden z majitelů modelu Transformer, analytik Filip Rožánek, si pochvaluje třeba výdrž přístroje v situaci, kdy není připojen do elektrické zásuvky: „Dokáže pracovat až šestnáct hodin díky tomu, že v části s klávesnicí je další baterie, takže s ním zvládnu i celodenní konferenci.“ Tablet se hodí třeba na psaní e-mailů a poznámek, pro složitější práci s textem je výhodou přejít do „modu notebook“ a využít klávesnici. Nejvíc však Rožánek oceňuje to, že přístroj je skladnější než běžný notebook a dobře se na něm ukazuje obsah při jednáních.

Podobnou cestu zvolili i další výrobci – například Lenovo, Toshiba či Dell – a nabízejí notebooky, u nichž lze displej sklopit či posunout tak, že klávesnici zakryje. Máte tak k dispozici dotykový tablet, který je vlastně „zakuklený notebook“.

V jiných případech může být spojování různých přístrojů do jednoho ještě radikálnější. Velmi razantně s myšlenkou hybridního zařízení naložil již zmíněný Asus s modelem PadFone – je to chytrý telefon s Androidem, jejž lze „zasunout“ do pouzdra ve tvaru tabletu a tím získat tablet. Ten pak můžete připojit ke klávesnici, která je rovněž součástí balení, a rázem máte notebook.

Přes nepochybnou zajímavost a neotřelost však podobná řešení zůstávají zatím minoritní. I sami uživatelé někdy říkají, že spojení tabletu a notebooku je pro ně zajímavé v určitých situacích, ale jejich příští zařízení nebude hybridní. „Je to skvělá věc pro ruční psaní poznámek, ať už na mítinku nebo ve škole, a taky se s tím snáz vejdu na sedačku v autobuse. Dobře se mi na tom kreslí a na schůzkách nevytváří svislá plocha displeje psychologickou bariéru mezi lidmi. Ale do budoucna spíš uvažuju o tom, že si koupím tablet a k němu externí klávesnici,“ říká například vývojář Marcel Šulek.

Klávesnice jsou pro tyto případy k dispozici buď v podobě těch bezdrátových, připojených přes Bluetooth (jsou univerzální, takže mohou komunikovat i s jinými k tomu uzpůsobenými počítači), nebo v podobě jakýchsi „stojánků“: za klávesnicí je adaptér, do něhož se tablet zasune. Takové řešení je o něco praktičtější (není nutné vymýšlet, o co tablet opřít, aby jej šlo pohodlně sledovat) a zároveň dovoluje výrobci integrovat více funkcí – třeba nabízet i dodatečnou baterii, víc USB portů, připojení k síti pomocí kabelu či připojení monitoru.

Sbližování různých světů odráží i Windows 8, nejnovější operační systém společnosti Microsoft. Může pracovat jak na notebooku, tak na tabletu, a ideálním zařízením pro něj je právě kombinace obojího. Microsoft kombinovaný přístroj ostatně sám nabízí – tablet Surface, ke kterému je jako příslušenství kryt s klávesnicí.

Vývoj v oboru IT lze jen těžko předpovídat, protože běží velmi rychle a předvádí leckdy krkolomné otočky. Přesto se nyní zdá, že hybridním „tableto-notebookům“ budoucnost nepatří, zůstanou velmi specifickou částí trhu. Budeme nejspíš svědky velkého přiblížení obou světů, ale pravděpodobně ne jejich spojení.

Jednou z příčin může být to, že hybridní zařízení je o něco složitější než běžný notebook, a bude tedy i o něco dražší. Ale hlavní důvod, proč se „hybridy“ pravděpodobně nestanou mainstreamem, je jiný: ne každý je totiž chce. Stále budou existovat zákazníci pro notebooky a jiní lidé si koupí raději tablet. Majitelé tabletů se pak čím dál častěji budou setkávat s možností dokoupit přídavné adaptéry s klávesnicí či dalšími porty, zatímco u notebooků se dotyková obrazovka stane běžnou součástí výbavy.

Kombinace obou přístrojů možná představuje slepou uličku vývoje mobilních zařízení, přesto je už dnes jasné, že i na ní uživatelé vydělají. Přinejmenším v tom, že se dotykové displeje u notebooků a klávesnice u tabletů posunou z kategorie „drahé a speciální“ do kategorie „běžná výbava“.

        Autor je IT konzultant a publicista.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2013 pod titulkem Tablet, nebo notebook? Obojí