Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Všichni proti všem

Voličů v Česku ubývá, ale stran přibývá

36 kom 1 • Autor: Respekt
36 kom 1 • Autor: Respekt

Česká jedinečnost pokračuje, politická scéna se štěpí na další a další strany, takže začíná být nepřehledná. Voliči si budou připadat jako v supermarketu, kde se jim nabízejí desítky jogurtů, ale rozdíly jsou jen nepatrné. Který si vybrat? Správná volba má svou váhu. Při zvláštním tříštění zdejší scény se totiž může stát, že v Poslanecké sněmovně usednou pouze „jogurty“, jež chutnají Miloši Zemanovi.

Bez nás to nejde

Levicový volič to má letos poměrně snadné. Nabízí se mu sociální demokraté, kteří jsou velkou a stabilní politickou stranou. Pokud chce nostalgicky vzpomínat na předlistopadové časy, může volit KSČM. Pakliže je okouzlen Milošem Zemanem, je mu k dispozici strana, jež nese dokonce jeho jméno v názvu – Zemanovci. Nutno ale přiznat, že i hlas pro ČSSD a KSČM je zároveň hlasem pro prezidenta. Zkrátka situace je přehledná.

Mžitky před očima se dostaví, pokud se podíváme do středu či napravo. O ten usiluje ODS, TOP 09, Svobodní, Strana zelených, KDU-ČSL, ANO, LES a Suverenita, i když s níje to složitější, viz níže. Je nepochybné, že na pravici se budou hlasy tříštit natolik výrazně, že může mít problém vůbec usednout ve sněmovně.

Ukažme si to na třech příkladech a začněme u bizarního, nicméně v jistém smyslu důležitého projektu – Suverenitě Jany Bobošíkové. Předsedkyně této strany kdysi kandidovala na post prezidentky za KSČM. Její uskupení před lety uvažovalo o spolupráci se Zemanovci. Nyní vyjednávalo o kandidatuře Václava Klause a chtělo angažovat část ODS, která mířila za svým bývalým předsedou. U tohoto uskupení, jak vidno, vůbec nejde o program, je to projekt na zachycení protestních hlasů, který je připraven být proti čemukoli, co se zrovna hodí. Někdy je to Evropa, jindy jsou to Romové. I když se nakonec Klaus lekl neúspěchu (podle průzkumů veřejného mínění si 75 procent dotázaných nepřeje jeho návrat), dal jasně najevo, že i nadále bude podporovat Bobošíkovou – s cílem oslabit ODS. A to bude vydatná pomoc Miloši Zemanovi.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].