Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Réva z Burgundska

Vinař pan Masse nás ve stáčírně za francouzským středověkým městem Beaune seznamuje se systémem prodeje burgundského vína. Pracuje pro místní špitál, který byl založen už na sklonku středověku a počátkem 16. století se rozrostl na v té době moderní nemocnici. Je to honosná stavba s arkýři a barevnými střechami. V kapli nemocnice visel nádherný obraz Posledního soudu od Rogiera van der Weydena, který sponzorům připomínal, že nazí přišli na svět a nazí odejdou. Pro dnešní dobu tu však vymysleli jiný systém shánění peněz.

Historický špitál pořádá aukce vína z místních malých vinic, které mají často i méně než hektar plochy a rodí víno od zcela běžného až po nejlepší vína světa. Vinaři se tak nemusí starat o prodej v malém a aukce v nádherném starobylém prostředí jim zvyšuje prestiž. Ročně se tu prodá vína za několik milionů eur a z toho o něco víc než milion zůstane v rukou aukcionářů. Ti z těchto peněz pomáhají financovat nejen provoz historické památky, ale také místní nemocnice, která dnes leží na předměstí.

Vznikl tak všeobecně výhodný ekonomický systém, jenž propojuje místní malé podnikatele, správu městských památek a nemocnici. Karel IV. údajně přivezl do Čech révu právě z Burgundska, ale my bychom možná mohli ze stejných míst dovézt ekonomický model, který spočívá v tom, že zisky se utrácejí za prospěšné věci v těch místech, kde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].