Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Obrazovka hlásí error

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česká republika není příliš velká a ve světové politice významná země. To má své nevýhody (ty jsou známější), ale také výhody. Například jsme byli dosud stranou různých útoků. Mimo jiné i těch hackerských. O to větší překvapení vyvolal minulý týden, kdy Česko čelilo nebývale rozsáhlému ataku. Nejdříve byly zasaženy zpravodajské weby, pak internetový portál Seznam.cz, následně banky či burza a nakonec mobilní operátoři.

Hackeři se zřejmě nepokoušeli proniknout do webových stránek těchto institucí, ale přesměrováním „návštěvnosti“ dokázali weby zahltit tak, že ty potom kolabovaly. Je to zatím mírnější forma útoku, nicméně to bylo jasné varování, že i Česko je moderní společnost, která stojí na technologiích a bez jejich fungování může zkolabovat. Více podrobností k tomuto útoku najdete na str. 17–19.

Právě dnes vychází po desetileté pauze nové album Davida Bowieho. Je to tak velká událost, že muzikantovi věnujeme celé Téma. V něm Pavel Turek mimo jiné píše: „V době, kdy tvůrci bombardují svět facebookovými statusy, na čem zrovna pracují, se Bowie zčistajasna zjevil už s hotovým dílem. O jeho vzniku věděl jen kroužek nejvěrnějších spoluhráčů, kteří museli podepsat smlouvu mlčenlivosti. Jako už několikrát v průběhu své kariéry, jež se rozpíná přes pět dekád, šel proti zažitým zvyklostem: tvůrčím i tržním. Dokázal, že čtyři roky před sedmdesátkou stále patří k hrstce umělců, kteří se perfektně orientují v měnící se popkultuře.“ Více na str. 46–52.

A závěrem ještě jeden tip. Ve Vatikánu se začíná vybírat nový papež. Jak takový proces probíhá, jaká jsou očekávání a o co se ve volbě hraje, najdete na str. 36–37 v článku Petra Třešňáka.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2013 pod titulkem Editorial: Obrazovka hlásí error