Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Drahá antikampaň

V úterý pražští radní schválili, že na kulturních grantech letos škrtnou deset procent. A to i těm, kteří od města už dříve získali podporu víceletou, a tak počítali pro tento rok s částkou vyšší a podle toho si už nasmlouvali program. Doba je zlá a šetřit se musí. Postoj Prahy vyjádřil nový šéf jeho kultury Václav Novotný (TOP 09): podle něj je prima, že se magistrát rozhodl na umění uspořit jen deset procent a ne víc.

Je hezké, že je pan Novotný upřímný. Nicméně nemá pravdu a veřejně to hned řekl jeho předchůdce Lukáš Kaucký (ČSSD). U víceletých grantů totiž město smluvně vázanou částku snížilo už loni, tehdy šlo o procent šest. A je otázkou, o kolik ji znovu sníží příští rok. Podívá-li se pak takový šéf divadla či galerie na původně schválenou dotaci a částku, kterou na provoz nakonec skutečně získal, rozdíl bude mnohem vyšší než desetina.

Musí být opravdu nepříjemné být v kůži třeba uměleckého šéfa Dejvického divadla Miroslava Krobota. Když se před týdnem podíval do smlouvy s magistrátem, stálo v ní, že bude letos jeden z nejlepších souborů v republice hospodařit s dotací deseti milionů. A v polovině února je najednou milion fuč. Nezbývá než zrušit pár představení, přestat topit nebo propustit herce, to už je na Krobotovi, co si s tím počne. Jak mu vzkazuje magistrát, může být přece rád, že vůbec něco dostane, když si na sebe nedokáže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].