Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Přetahování o světovou síť

Na summitu v Dubaji internet nikdo neukradl, ale boj o vliv nad ním nekončí

19 A profimedia R51 2012 • Autor: Respekt
19 A profimedia R51 2012 • Autor: Respekt

Ondřej Filip (35) se poslední týden téměř nevyspal ani se pořádně nenajedl. Místo toho vysedával od rána do noci v neútulné hale se sluchátky na uších, v nichž mu běžel překlad všech možných světových řečí, a často u těch nezáživných proslovů přemáhal nudu či podráždění. „Jedná se v podstatě nepřetržitě,“ píše Filip v e-mailu odeslaném ve tři hodiny ráno z hotelového pokoje. Ale nevadilo mu to. Pan Filip byl naopak rád, že může osobně dohlédnout na to, aby se svět internetu změnil co možná nejméně.

Vystudovaný informatik a předseda organizace spravující český „výsek“ internetu se minulé pondělí přidal k zástupu delegátů, kteří v Dubaji domlouvali nová mezinárodní telekomunikační pravidla. Jako technického poradce ho do osmičlenné české delegace přizvalo ministerstvo průmyslu a obchodu.  Jedenáctidenní dubajská akce by jako tolik jiných zdlouhavých a nudných zasedání nevyvolala žádnou velkou pozornost, kdyby nás značně různorodá skupina protestujících od Googlu po Greenpeace důrazně nevarovala, že skupina delegátů se chystá provést jakýsi internetový mocenský převrat. Ten nakonec nevyšel. Ale bylo by chybou propadnout dojmu, že v zápase o vliv a vládu nad mocnou sítí je dobojováno.

19 D foto Globe Media Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
19 D foto Globe Media Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Správce vyměnit

Pokud bychom to brali přísně technicky, tak by se v Dubaji o internetu ani mluvit nemělo. Oficiálně totiž nejpoužívanější nástroj globálního propojení nepatří do kategorie telekomunikací, a tudíž by se ho diskuse o nových telekomunikačních pravidlech, kterou uspořádala Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) spadající pod OSN, ani neměla týkat. Přesto byl internet na konferenci skloňován ve všech pádech a nejvíc pozornosti vyvolaly návrhy, které zamýšlely všechny aspekty internetového provozu nově sjednotit právě pod křídla ITU.

Dnes se o globální síť stará skupina organizací vzešlých z komunity, která síť před lety přivedla na svět. Hlavní slovo v nich mají zástupci internetových firem, neziskových organizací a technologičtí experti a až v dalším sledu vyslanci vlád. Ze skupiny organizací je nejvýznamnější a největší ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), která má pod palcem třeba systém, díky kterému síť vůbec funguje. Jde o „adresář“ webových stránek, který zajišťuje, že když doma na počítači zadáte jméno stránky, tak ji najde v síti a otevře na vaší obrazovce. Uděluje rovněž jednotlivé domény (národní, jako je .cz, či obecné jako .org) a stará se o to, aby adresy stránek byly unikátní, čili aby respekt.cz byl jen jeden.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].