Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Kam se podělo zlato

Německo zachvátila zlatá horečka. Občanské sdružení Přineste naše zlato domů proniklo se svými konspirativními teoriemi na půdu Spolkového sněmu a na základě žádosti poslanců začnou němečtí auditoři přepočítávat tu část německých zlatých rezerv, která je uložena v americkém Fort Knox či v Bank of England. Kdosi totiž rozšířil drb, že tyto rezervy zmizely nebo byly cizáckými centrálními bankami rozpůjčovány tzv. nakrátko. Bude se zkoumat i kvalita zlata a rozhodně vznikne mezi odborníky na zlato debata na téma, zda mají Němci ještě svoje „chemicky originální“ zlato, nebo pouze podíl na zlatých rezervách uložených v jiných bankách.

Kde se německé zlaté rezervy v cizině vzaly? Byly rozptýleny v obavách ze sovětského jaderného útoku. Ve sloupku pro Der Spiegel píše Wolfgang Münchau, že skutečnost, že se v Německu rozmáhá paranoia, je výmluvná. Když se takovýmto nesmyslem začne zabývat seriózní státní orgán, svědčí to o hloubce nedůvěry v cizinu a cizince. Rozkaz spočítat zlato vycházející z nepodložených drbů reflektuje hluboký stupeň nedůvěry, který Němci pořád chovají vůči zlatem nepodloženým penězům, euru především.

l Ekonom Paul de Grauwe napsal do Financial Times (ocitujme to celé): „Zde je moje hypotéza. Německá Bundesbank byla nepřítelem eurozóny od samého počátku, a to z pochopitelných důvodů. Před vznikem eurozóny Bundesbank diktovala měnovou politiku celé Evropě, kdy se všichni snažili připoutat svůj kurz k marce. O pozici hegemona Bundesbank přišla. Je to teď centrální banka jako každá jiná. Nyní cítí různí nostalgici příležitost. S odchodem z eurozóny, který se teď jeví jako možný, se může pozice hegemona navrátit. Proto vede Bundesbank celoněmeckou kampaň proti euru.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2012 pod titulkem Kam se podělo zlato