Dýně po česku
Hodně českých dětí si teď vydlabává dýňová strašidla a slaví Halloween, restaurace nabízejí dýňová menu. Móda je to nová, dýně se u nás ale jedí možná už čtyři sta let.
Dva tisíce velkých dýní. Tolik se spotřebovalo na Dýňových slavnostech, které se konaly o prvním říjnovém víkendu v zahradnictví Chládek v pražských Střešovicích. Personál převlečený za dýně, spousta dýní a k tomu několik stovek dětí, které z nich usilovně vyřezávaly strašidelné lampiony. Takových slavností proběhly během října desítky po celém Česku, děti vyřezávaly v muzeích, obchodních centrech, na trzích, zapalovaly svíčky. Čeština získala nová slova jako třeba dýňobraní či dýňování. Nové pojmy se objevují také na jídelních lístcích – tak například dýňová marmeláda anebo dýňový sorbet. Jak a proč proběhla v posledních letech dýňová invaze do Česka?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Inzerce • Předplatitelům reklamu nezobrazujeme