Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Mezi řádky

Biftek z nuceného výseku

Nejslavnější vězeň zpod Bezdězu sepsal knihu. Inu, vězni sepisují raději, než lepí pytlíky, a životní příběh o nevinnosti se lépe šíří knižně než jako olej na plátně či symfonická báseň. V případě knihy sběratele krabic s vínem nastal ale pozoruhodný mediální kolotoč.

I údajné nebulvární deníky podnikly investigativní výzkum knihkupectví, kde knihu odmítli prodávat; a hbitě poskytly reklamní servis těm velkoknihkupectvím, kde naopak knihu na pultech vystavují. Byť se tyto deníky tváří rezervovaně, tvorbou přihlouplých titulků à la „Máme intelektuální klientelu, odmítají někteří knihkupci prodávat Ratha“ ke zviditelnění knihy notně přispívají. Copak je podivného na tom, že jednu knižní prvotinu někde nemají? Dala si média podobnou práci „objevit“, že Číňanovu pěnu Vladimíra Binara, poctěnou minulý týden Cenou Jaroslava Seiferta, nemají ve většině knihkupectví? A „aféra“ už bují a z produkčního týmu i od diskutérů na webech se linou hlasy, že jde o bolševické manýry, že kniha i autor jsou perzekvováni jak disidenti za bájných časů. Copak jim nedochází ten rozdíl, že tehdy díla zakázaných autorů nebyla vůbec nikde, zatímco toto není v pár knihkupectvích, lze si ho však přikoupit k točenému salámu v hypermarketu? Copak se někdo podivuje nad tím, že v jednom řeznictví nemají koňský salám? Inu, zas mají taliány a vše se prostě na pulty nevejde.

Mučednický kult je vyráběn i kýčovitou nakladatelskou anotací: Autor ve vězení ručně sepsal, oddaná mluvčí přepsala a statečná paní Paroubková vydala, byť tlakům čelit musela. Vždyť kolektivismus je u socialistů jako doma, takže není divu, že krteček ke kalhotkám přišel. Prý text se na rozdíl od autora šťastně na svobodu dostal. V podvědomí se oživují školní verze mučednických příběhů: Hus – Havlíček – Fučík – Havel, k nimž si máme přiřadit to další krátké jméno. A protože dílko má hned tři příběhové roviny, prý je to román. Tak to tedy není. Román je termín, jako šampaňské, rum či pršut, nikoli slovo k volnému užití. Když někdo napíše Krabice místo Kubice, román tím nevzniká. Co to je, se neví. Nakladatel to nabízí jako literaturu faktu, Kosmas pod Osobnosti historie. Inu, na konzervy z nuceného výseku se také nepíše Žrádlo pro psy.

Autor je literární teoretik.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].