Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Motorka bez výfuku

Elektrické skútry jezdí zázračně levně, s nabitou baterií urazí i 100 km

66 R41 2012 • Autor: Respekt
66 R41 2012 • Autor: Respekt

Auta na elektrický pohon si dnes v České republice kupují především nadšenci. Může za to jak slabá nabídka, tak především vysoká cena a strach z malého dojezdu. Elektrická kola jsou na tom lépe, na ulici je běžně potkáte. Začíná se ale objevovat i další alternativa: elektrické skútry. Na první pohled jsou od těch klasických k nerozeznání. Poznáte je však přesto docela jednoduše, nemají totiž výfuk. Když kolem vás prosviští, všimnete si jich už jen kvůli minimálnímu hluku. A pokud na ně usednete, mohou vás překvapit dobrou akcelerací.

Klasické skútry se spalovacím motorem o obsahu 50 ccm nebo 125 ccm spotřebují v průměru kolem tří litrů paliva na 100 km (záleží ovšem na konkrétním modelu; některé skútry jezdí i s výrazně vyšší spotřebou, jiné, například japonské, s podstatně nižší). Při dnešních cenách benzinu tak kilometr ujetý na průměrném skútru vyjde zhruba na korunu. Pro kdekoho to může být ekonomicky velmi zajímavá alternativa třeba k třílitrovému audi zaparkovanému v garáži. O to lákavěji se však jeví elektroskútry, jejichž provozní náklady jsou ještě šestkrát až dvacetkrát nižší – za kilometr zaplatíte jen 0,05–0,175 Kč.

Vhodný do města

Ceny elektrických skútrů se pohybují od 30 000 Kč až k částkám, které převyšují 100 000 Kč. Nejlevněji vycházejí ­„prskolety“, které budou mít problém vyjet prudší kopec a stěží si poradí s jezdcem těžším než 90 kg. Nejdražší stroje mohou naopak jet rychlostí až 85 km/h, na jedno nabití ujedou přes 100 km a uvezou i spolujezdce.

Zhruba za 50 000 Kč už pořídíte slušný skútr, který s nabitou baterií pohodlně urazí 50–60 km. Sice maximální rychlostí kolem 45 km/h a spíš v rovinaté oblasti, to ale většině potenciálních zájemců stačí – skútr si kupují na levné dojíždění do práce, cesty po městě a podobně. Srovnatelný benzinový stroj s motorem o obsahu 50 ccm nejezdí o mnoho rychleji (po rovině maximálně 60 km/h), s plnou nádrží urazí podle stylu jízdy 150–200 km a stojí zhruba stejně.

Elektrické skútry obvykle mají lithiové nebo olověné gelové baterie. Ty první jsou menší, lehčí a výkonnější. Mají také delší životnost – pět a více let. Na druhou stranu jsou výrazně dražší, vyjdou na desetitisíce korun, zatímco olověné stojí řádově tisíce. Cena lithiových baterií ovšem každý rok klesá.

Baterie skútru dobijete z běžné zásuvky, trvá to několik hodin. U některých typů lze baterie snadno vyjmout, takže je můžete nabíjet třeba doma v pokoji. Dobíječka je vždy součástí dodávky (v podobě méně či více objemné trafokrabičky), nebo dokonce součástí skútru (konektor se pak ukrývá například pod sedlem).

Zboží z Číny

Někteří čeští dovozci rádi vydávají své zboží za „výrobky českého původu“. V Česku však nikdo elektroskútry nevyrábí, prakticky ve všech případech se dovážejí z Číny. To však ještě neznamená, že musí jít o „čínský šunt“. Tahle fáma už pěknou řádku let neplatí. Čínské továrny dokážou vyrobit kvalitní produkty i mizerné zboží, záleží na tom, kolik je zadavatel ochoten zaplatit. Při koupi se proto přesvědčte, jakou záruku na skútr a na baterii prodejce poskytuje. Obvykle jsou to dva roky. Dvouletá záruka se týká i baterie, ovšem už po půl roce přechází důkazní břemeno na spotřebitele (musí prokázat, že vada existovala již v době nákupu). Fakticky jde tedy o půlroční záruku. Ujistěte se také, jaké servisní služby prodejce nabízí – od opravy blinkru po výměnu baterií – a jak daleko od vašeho bydliště je servis. Pokud jde o STK, platí prakticky stejná pravidla jako pro ostatní jednostopá motorová vozidla: prověřuje se hlavně VIN (identifikační kód vozidla), brzdy, světla a klakson.

Rozhodně se také na skútru, o který máte zájem, nejprve projeďte. Zjistíte, jak se chová na rovině, jak jede do kopce a jakým způsobem ukazuje stav dobití baterie i to, kolik kilometrů ještě urazí, než se definitivně vybije. Pokud nechcete zůstat s vybitou baterií v půli cesty, je právě zřetelný a přesný ukazatel zbývajícího dojezdu klíčovou vlastností.

Nabídka těchto sympatických vozidel bez výfuku začíná být i v Česku poměrně bohatá. Doporučit lze tři zajímavé české dovozce: Akumoto, E.ON a Hanscraft. Všichni tři nabízejí jak prodej, tak odborný servis. Mají také k dispozici prodejce s kamennými obchody, které je v případě zájmu dobré navštívit a skútry si vždy osobně vyzkoušet.

Autor je šéfredaktorem magazínu
www.hybrid.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2012 pod titulkem Motorka bez výfuku