Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Policejní rošáda

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Téma v tomto čísle se sice věnuje tomu, proč nestíháme řadu důležitých věcí a neumíme dobře pracovat s časem. Nicméně ministr vnitra Jan Kubice všem ukázal, že tu jsou lidé, kteří neztrácejí ani vteřinu.

Během pár hodin odvolal stávajícího policejního prezidenta Petra Lessyho a jmenoval nového – Martina Červíčka. Protože se v uplynulých měsících Lessy stal shodou okolností oponentem ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který chtěl ovlivnit vyšetřování podezřelého nákupu armádních letounů CASA, nelze se divit tomu, že Lessyho konec rozčílil nemalou část veřejnosti. Nicméně jak ukazuje text na stranách 19–21 a 22, případ je mnohem složitější, než se zdá, a sympatie či antipatie k jednotlivým pánům by to neměly zastřít.

Otázka, jestli to nějakým způsobem ovlivní narůstající emancipaci policie, je samozřejmě ze všeho nejdůležitější. I na ni se proto v článcích a rozhovoru s ministrem Kubicem snažíme odpovědět.

V minulém vydání jsem napsal, že dnes vyjde text k církevním restitucím. Výše popsané události ale dostaly přednost a my jsme se rozhodli text o týden odložit.

V tomto čísle také najdete několik menších změn. První je, že v komentářové rubrice budou články vyjadřující stanovisko Respektu vycházet bez uvedení konkrétního autorského jména. Tyto texty totiž vznikají po debatě redakce a jejich finální názor definuje vedení listu.

Vedle toho budou samozřejmě i autorské názorové texty. Dále jsme kvůli větší přehlednosti spojili rubriky Politika a Společnost do jedné, která se jmenuje Fokus. V sekci Kultura jsme také zmenšili servis, protože jeho pravidelně aktualizovanou podobu budeme publikovat na našich stránkách www.respekt.cz.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 36/2012 pod titulkem Editorial: Policejní rošáda