Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Je česká spravedlnost lepší než ruská?

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Debata o církevních restitucích skončila svým způsobem dříve, než začala. Po dryáčnických útocích opozice na adresu církví se vlastně mluvilo už jen o tom, co je a co není populistické, co je a co není srovnatelné s komunistickou a nacistickou propagandou. Taková debata má samozřejmě svůj význam, ale kolem restitucí samotných je stále řada otázek, které je třeba zodpovědět.

Připravili jsme proto rozhovor s arcibiskupem římskokatolické církve Dominikem Dukou, místopředsedou Ekumenické rady církví Danielem Fajfrem a předsedou Federace židovských obcí Jiřím Daníčkem. Zajímalo nás, jak například budou církve o majetek žádat, co s ním chtějí dělat, jestli se neprolamuje restituční hranice daná až dosud rokem 1948 či jestli to nemůže vážně zničit jejich pověst.

Více najdete na str. 40–45. Texty na toto téma ale vyjdou i v příštím vydání Respektu.

Dalším velkým tématem posledních dní bylo odsouzení Pussy Riot v Moskvě. V českém kontextu se ale rozběhla především debata, jak by asi dopadla podobná akce v Česku. Poradila by si s ní zdejší justice lépe než ta ruská? A máme co poučovat východní velmoc, když u nás šel do vězení kreslič politických tykadel Roman Smetana?

Mezi českou a ruskou realitou je značný rozdíl. Tady nikdo z mocných nežádal Smetanovo věznění, soud nebyl manipulovaný státem a Smetana šel do vězení „jen“ proto, že odmítl trest veřejně prospěšných prací. To nic nemění na tom, že se tam nikdy neměl ocitnout, což si myslel i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který proti tomu sepsal protest. I díky němu je Smetana na svobodě.

Každopádně je ale evidentní, že pro část české společnosti je „český osud“ Pussy Riot důležité téma, a tak jsme se rozhodli oslovit zdejší právníky (například Elišku Wagnerovou), novináře (Tomáše Němečka), lidskoprávní advokáty (kromě jiných Davida Zahumenského) či již zmiňovaného bývalého ministra spravedlnosti Pospíšila, aby se pokusili popsat, co by se stalo tvůrkyním Modlitby k Bohorodičce v Česku a jestli je s nimi případ Smetany srovnatelný. Výsledek najdete na str. 34–37.

 Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2012 pod titulkem Editorial: Je česká spravedlnost lepší než ruská?