Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Jo, to byly časy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na internetu koluje v různých variacích následující bonmot: „Víte, co je to paradox? Že dnešní doba bude jednou považována za zlatou.“ Svým způsobem to tak je, protože éra bez větších konfliktů, či dokonce války, je vždy považována za svým způsobem ideální.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tak se třeba dnes díváme na první republiku, i když bychom byli nepochybně zklamaní, kdybychom tam byť jen chvíli mohli žít. Tedy pokud bychom se neocitli v nějaké dobře zaopatřené rodině.

Také Jan Ámos Komenský hodnotil éru Rudolfa II. jako zlaté časy, i když by ho pamětníci asi vyvedli z omylu. Prostě je to snění o minulosti, které je mimochodem vtipně zachyceno ve filmu Woodyho Allena Půlnoc v Paříži, kde se hlavnímu hrdinovi poštěstí cestovat v čase. Zatímco on považuje za nejlepší éru tu meziválečnou, lidé tehdy žijící snili o belle époque a ti zase o… atd.

Již zmíněný Rudolf II. má v Česku pohádkový rozměr. A to nejen kvůli filmu Císařův pekař s Janem Werichem v hlavní roli. Nezní jako pohádka, že Praha byla centrem světového a kulturního dění? Že se tu proháněli myslitelé a umělci, kteří se zapsali do historie? To se krásně idealizuje.

Mnohem méně se však mluví o tom, že to byla v mnoha ohledech přelomová doba, kdy padala řada tabu, rozvíjela se věda apod. Zároveň se tu ale také zadělávalo na jeden z nejstrašnějších konfliktů v dějinách, a to na třicetiletou válku. Více o této době a Rudolfu II. si přečtete v tématu Adama Šůry, které jsme připravili ke 400. výročí císařovy smrti.

Téma ale nepřímo připomíná, že některé věci se nemění ani pod vlivem času a poznání. Za Rudolfa II. se tvrdilo, že se v laboratoři Hájka z Hájku na Pražském hradě podařilo přeměnit rtuť na zlato. Dnes se zase tvrdí, že Hájek z Hájku na Pražském hradě Václava Klause dokázal, že na rozdíl od jiných lidí nepochází z opice. Holt každá doba má své kouzelníky.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2012 pod titulkem Editorial: Jo, to byly časy