Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Stylově zdvořilé

Kryštof Hádek se přiznal (Mladé frontě DNES), že se s herečkou Terezou Voříškovou chtěli vyhnout rádoby vtipnému předávání cen. Oba herci moderovali ceremoniál předávání designérských cen Czech Grand Design, a jak už dnes ví i diváci České televize, rádoby vtipnému projevu se nevyhnuli. Bylo to strnulé, ale to se může stát. Zvláštní je na tom něco jiného. Že to každý nechal být. Lucii Bílou, když předávala České lvy, nebo Martu Jandovou na Andělech přitom propíral vážný tisk i Blesk. Film a hudba prostě zajímá každého včetně celebrit, design ani ne.

Není v česku asi obor, na nějž by se pohlíželo s takovým zdvořilým nezájmem jako na design. Zdvořile nijaký byl i celý designový večer. Konal se přitom ve Stavovském divadle, což je možná nejhezčí pražská scéna, kulisy, publikum, ba i jednohubky na rautu vypadaly výtečně. Pěkná byla videa o nominovaných, kteří tu mluvili s vytříbeným citem pro to nic neříct. Ani z interakce mezi předávajícími hosty a oceněnými nic nevypadlo, ale to jsme zase již u nešťastných moderátorů, kteří těžko mohli zprostředkovat myšlenky, když si sami nic nemysleli. Moc jim to přitom slušelo.

Designová prázdnota má víc příčin. Je to samozřejmě tím, že český design je nepatrný obor – omezuje se na několik etablovaných studií a pár výrobců. Jediným jejich arbitrem a propagátorem je agentura Profil Media, jež pořádá vlastně všechny důležité designové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].