80A_ctk_R01_2011_n.jpg
80A_ctk_R01_2011_n.jpg • Autor: ČTK
80A_ctk_R01_2011_s.jpg
80A_ctk_R01_2011_s.jpg • Autor: ČTK

Je český obložený chlebíček ve světě opravdu výjimečný?

Během svých cest po mnoha zemích světa jsem se s něčím, co by se podobalo českému obloženému chlebíčku, setkal pouze v jediné zemi, a to v Lucembursku. Nevím, jakou roli v tom hraje fakt, že země byla zhruba sto let součástí českého království a poté i habsburského soustátí. Faktem je, že jsem se tam cítil téměř jako doma, a to nejen kvůli obloženým chlebíčkům či majonézovým salátům, ale i rázu krajiny, chutnému pivu či názvům ulic jako Václavská či Pražská.

Chlebíčkům nejvíce podobné jsou obložené sendviče či toasty, v Evropě oblíbené již koncem 18. století, to je ovšem druh občerstvení spadající do jiné kategorie. Navíc jim schází to podstatné, tedy vláčný krajíček veky.

 
Čím je veka tak unikátní?

Byť to není žádný pekařský zázrak, je zkrátka na obložené chlebíčky nejvhodnější, protože je vláčná a nerozpadá se ani nedrobí jako francouzská bageta nebo italský pane. Nenahradí ji ani anglosaský toast, který se zase vyznačuje tím, že v neopraženém či neosmaženém stavu chutná jako vata a žádnou chuť nezískává ani tepelnou úpravou.


Kdy se obložené chlebíčky zrodily?

První nabízela vyhlášená lahůdkářství u Lippertů a…

I_obalka.indd
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka.indd
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 42 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Kateřina Mázdrová

redakce vydání

mazdrova
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 432

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte