Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Počítač, který neodešel

Stolní PC stále přitahuje zákazníky trvanlivostí a možností upgradu

Klasický stolní počítač (zvaný též „desktop“ nebo „pécéčko“) ztratil v průběhu minulých let výraznou část svého podílu na trhu. Uvolnil místo mobilní výpočetní technice – notebookům, tabletům a dalším přenosným zařízením. Přesto není pravděpodobné, že by se stolní počítač časem stal vyhynulým druhem, na nějž se budeme chodit dívat do muzea. Podobně jako se to říká o kočkách, má zřejmě devět životů.

Trvanlivá stavebnice

Stolní „pécéčko“ už „zemřelo“ v minulosti hned několikrát. Poprvé mu smrt prorokovali, když se notebooky dostaly na úroveň, kdy se s nimi dalo opravdu pracovat. Analytici vzápětí zlomili nad desktopem hůl, přenosný počítač měl podle nich najít uplatnění v každé domácnosti. Vyklidit pole měl stolní počítač také před pár lety, kdy se notebooky začaly dále zmenšovat a jejich výkon zvětšovat. Naposledy konec desktopu, už o poznání opatrněji, předpovídali s příchodem tabletů a chytrých telefonů. Pravdou však je, že stolní počítač přežil a předpovídat jeho konec si dnes dovolí už jen málokdo.

Každá nová forma počítače – notebook, PDA, tablet či v posledních dvou letech populární, vysoce mobilní netbooky – si našla své fanoušky. Protože každý preferuje jiný styl práce nebo zábavy s výpočetní technikou, bude spor o to, zda je lepší stolní počítač, nebo mobilní zařízení, asi stejně nerozřešitelný jako hádka o tom, zda je lepší Star Trek, nebo Hvězdné války. Několik výhod ale desktop nepochybně má. Je například trvanlivější – déle vydrží a jeho součástky lze snadno vyměňovat a vylepšovat. Notebooky to v takové míře neumožňují a sami prodejci mluví o tom, že jsou mnohdy na odpis už po čtyřech letech.

Podle Jana Samka ze společnosti Alza.cz počet prodaných stolních počítačů posledních zhruba sedm let klesal, v posledním roce se však pokles zastavil. Desktopy tak nyní stabilně tvoří asi čtvrtinu všech prodaných počítačů. Analýza mezinárodní analytické společnosti IDC pak ukazuje, že pokles prodeje desktopů ustal nejen v Česku, ale i v řadě jiných zemí.

Mezi nejvěrnější fanoušky desktopu patří počítačoví grafici a hráči počítačových her. Jim stolní počítač stále nabízí oproti mobilní technice několik výhod: vyšší výkon, variabilitu a zmíněnou možnost snadno svůj stroj vylepšit, pokud nějaká součást zastará. Je pravda, že zejména v herním segmentu zahýbaly částečně s trhem moderní herní konzole, z nichž mnohé své uživatele nutí k fyzickému pohybu a nabízejí lepší zážitek ze hry. Skalní „pařmeni“ si přesto bez řádně výkonného počítače nedokážou svůj koníček představit a dál používají desktop. Doby, kdy si lidé z dostupných součástek stavěli počítače doma doslova na koleni, jsou sice až na malé procento výjimek pryč (značkové sestavy dnes často nabízejí komponenty, které samy o sobě nejsou na trhu ještě dostupné), stavebnicový systém je však stále v kurzu.

Stolní počítače navíc již dlouho nejsou jen nudnou šedou krabicí. S postupem času se na trhu objevuje stále více provedení s atraktivním designem. Průkopníkem se na konci devadesátých let stala společnost Apple se svým barevným počítačem iMac, který doslova rozbil nadvládu „šedých krabic“. Byl k dostání ve třinácti barevných provedeních a jeho koncept „all-in-one“ (veškerý hardware se skryl v monitoru, nebylo tak nutné mít jej na stole v další bedýnce) dodnes inspiruje počítačové výrobce. Sám iMac je na trhu už ve své páté, o hodně placatější generaci a nepředstavuje jedinou atraktivní odchylku od hranaté uniformity klasických desktopů. V roce 2005 představil Apple svůj počítač Mac mini, v němž dokázal vtěsnat všechen hardware do krabičky jen o málo větší než dva nebo tři obaly na CD naskládané na sebe.

 

Data pod kontrolou

Stolní počítač má kromě svých domácích uživatelů také nezastupitelné místo ve firmách a úřadech, kde je jako pracovní stanice stále alfou a omegou fungování dané společnosti. Analytici předpokládají, že firmy působící ve finančnictví, v leteckém průmyslu, energetice a dalších oborech se desktopů nevzdají. Důležitým faktorem je bezpečnost dat. Pokud totiž nejde pracovní stanice snadno „zaklapnout“ a odnést v podpaží, spíše zůstane práce a firemní tajemství za zdmi společnosti. Možnost snadného upgradu je pak důležitá pro správce sítí, kteří si ještě dlouho nebudou umět svoji práci bez klasického počítače představit.

Řada lidí podlehla kouzlu mobilní výpočetní techniky, ale časem zjistila, že stolní počítač má stále něco do sebe. Mnozí z nich se k němu rádi vracejí. Ostatně, kolik z nás, kdo vlastníme nějaký ten notebook, tablet či netbook, má doma na stole pořád ještě také starý dobrý desktop?

Autor je publicista.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2011 pod titulkem Počítač, který neodešel