Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Lessy se zlobí

Petr Lessy, bývalý policejní prezident ČR • Autor: Respekt
Petr Lessy, bývalý policejní prezident ČR • Autor: Respekt

Poté, co policejní prezident Petr Lessy slíbil, že půjde nekompromisně po krku všem zločincům, teď skutečně ťal do živého. A nechytil žádnou malou rybu: smyčka se stahuje kolem člena nejužšího vedení zdejšího policejního sboru, náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Podle prezidentova náhlého a nebývale otevřeného vyjádření pro tisk se měl Vaněk dopouštět nezákonného jednání, které prý léta kryl jiný vysoce postavený – a nedávno zatčený – policejní důstojník. Lessy už vyzval Vaňka k okamžitému odchodu z policejních řad. Protože však stále není jasné, co tak závažného měl vlastně policista spáchat, je ve hře i zcela opačné podezření. A sice že nejvyšší policejní šéf tu právě spustil likvidační kampaň proti dalším nepohodlným kolegům.

34B_jaros_varianta_R37_2011_s.jpgVýbušná náplň

Lessy sdělil veřejnosti toto odhalení: na Vaňka, ještě jako na náměstka jihomoravské policie, chodila v minulosti opakovaně řada udání a trestních oznámení upozorňujících na jeho možnou nezákonnou činnost. Nic z toho však nikdy nebylo vyšetřeno, protože vysoce postaveného policistu dlouhodobě kryl šéf brněnské Inspekce ministra vnitra (která jediná může prošetřovat možné prohřešky policistů) Rudolf Setvák.

„Na Vaňka bylo x oznámení a všechna pak skončila jaksi do ztracena, i když by vám řada lidí řekla, že za podezření, kterých se ta oznámení týkala, by už všichni ostatní byli propuštěni ze služebního poměru,“ řekl Lessy minulý týden deníku Právo, kde o věci poprvé promluvil. „Nelze vyloučit, že Setvák kryl i nepravosti, které se týkaly Vaňka a dřívějších praktik na krajské správě. V každém případě to tam bylo hodně provázané a případ klidně může zasáhnout i do vyšších pater policie.“

Spojení se Setvákem přitom dává případu hodně výbušnou náplň. Rudolf Setvák je totiž zároveň právě nyní vyšetřován specializovaným Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu v jiné výbušné kauze – údajně patřil k nebezpečné organizované skupině brněnských policistů, které detektivové podezírají, že tu za milionové úplatky třináct let falšovali vyšetřovací spisy a vydírali brněnské podnikatele. Setvák měl podle obvinění činnost gangu shora „jistit“ ze své inspektorské pozice tak, že stížnosti na jejich protiprávní jednání házel do koše. Tedy to samé, co podle prohlášení prezidenta Lessyho v Právu zároveň roky dělal i pro Vaňka.

Až potud vypadá věc nekomplikovaně. Jestli jsou Lessyho slova pravdivá, čelí vedení policie velmi vážnému problému, který je třeba vyřešit exemplárním potrestáním provinilců. Problém ale je, že tato verze má stále hodně bílých míst, která tu nad dobrý pocit z odhalení staví vážný otazník.

Prezidentovo tajemství

Jak Rudolf Setvák, tak Jaroslav Vaněk dnes jakékoli nezákonné jednání odmítají. „Je to naprostý nesmysl,“ komentuje prezidentovo obvinění náměstek Vaněk, který dnes spoluřídí krajskou policii ve Zlíně (poté, co v roce 2008 odešel ze stejné pozice z Brna, kde jeho post převzal právě Lessy). A stejně argumentuje přes svoji právní zástupkyni i Setvák, který je dnes v kauze „brněnského gangu“ vyšetřován ve vazbě. To samozřejmě nelze brát jako důkaz neviny. Kdyby se Vaněk se Setvákem dopouštěli protiprávního jednání, dost těžko by to na sebe řekli.

Ten, kdo by to však říci mohl a měl, je prezident Lessy. A tady vyvstává zásadní nejasnost: „Nechci to nyní specifikovat,“ říká na otázku po konkrétních příkladech Vaňkova provinění šéf policie. V jeho tváři jsou přitom znát silné emoce. „S Vaňkem já v jedné policii nikdy nebudu,“ prohlašuje důrazným hlasem, nicméně žádná vysvětlující fakta k tomu dodávat nehodlá.

Nemáme tak šanci se dozvědět ani to, z čeho byl Vaněk v oněch trestních oznámeních obviňován a kdo je podával. Nejasné je i Setvákovo údajné „zametání pod koberec“; žádné inspektorské prověřování totiž nemá v rukou jen jeden inspektor, který by si s ním mohl dělat co chce, ale od začátku na něj dohlíží i nezávislý státní zástupce. 

Fakt, že prezident Lessy není ochoten podložit svoji závažnou zprávu žádnými přesvědčivými daty, má v tomto případě velkou váhu. Veřejnost se vinou toho nemůže dobře zorientovat v otázce, zda Vaňek se Setvákem skutečně vyvíjeli kriminální činnost, nebo se je naopak policejní prezident Lessy snaží z nějakého skrytého důvodu kriminalizovat.

Nechval Deltu před večerem

Lessyho prohlášení každopádně nepřišlo z ničeho nic. Tři týdny poté, co se stal Lessy letos v lednu šéfem policie, požádal Vaňkova nadřízeného, šéfa zlínské policie Bedřicha Koutného, aby svého zástupce propustil. Podle Koutného přitom důvody své žádosti stejně jako nyní nijak nespecifikoval, jen prý obecně sdělil, že na Vaňka přichází řada stížností, kvůli nimž tento policista nemůže u sboru zůstat. Když Koutný odmítl svého zástupce kvůli tak mlhavým výtkám propustit, Lessy svoji žádost v dalších měsících ještě několikrát zopakoval a podložil ji tentokrát i závažným obviněním.

Vaňkovi vytkl, že v médiích pochválil práci policistů ze zásahové jednotky Delta týmu, ačkoli věděl, že v té době jsou vyšetřováni za brutální ponižování a bití zadržovaných, které v jednom případě dokonce vedlo k úmrtí. Když ale ani poté Koutný Vaňka neodvolal, přišel Lessy s veřejným obviněním v Právu. To se nicméně v deníku objevilo až ve chvíli, kdy je jasné, že ti, proti nimž tvrdá slova míří, se Petru Lessymu nějak postavili.

Je zde přitom zajímavý rozpor. Zatímco policejní prezident v novinách jmenovitě nevolá po potrestání konkrétních lidí podezřelých z korupce a detailně nevysvětluje, proč se tak často vyšetřování nedaří, v případě konkrétního vzdorného policisty volí úplně opačnou strategii: veřejně ho obviňuje z velkých pochybení, aniž by kdo věděl proč. To logicky vyvolalo podezření, zda Lessy podobně jako jeho předchůdci v minulosti nevyužívá média a váhu své funkce k šíření pomluv, které by mu měly napomoci k dosažení nějakého privátního cíle.

U části policie a justice má dnes Vaněk pověst muže, který se nebojí měnit zaběhnuté pořádky. Byl to právě on, kdo vymyslel a prosadil nový způsob zpracovávání případů, který se pak začal používat v rámci celého Česka. Zatímco tu policie roky evidovala hlášení zapisováním na papír, Vaněk přišel s elektronickým systémem, čímž došlo nejen k výrazným úsporám, ale především ke zrychlení vyšetřování. A v rámci policejního sboru dnes prosazuje i další výrazné změny, především seškrtání počtu jejich zbytnělých šéfů a různých úředníků – a to i na Policejním prezidiu ČR – na úkor lidí v terénu.

Podle kuloárových informací z nitra policie přitom může být právě toto důvodem, proč prezident Lessy usiluje o Vaňkovo odvolání. Lessy totiž propuštění nadbytečných funkcionářů delší dobu spíše blokuje, čímž si může budovat silnou mocenskou základnu pro další roky ve funkci. Prosazení Vaňkovy vize a jejich odchod by naopak mohly znamenat Lessyho oslabení. Vzhledem k tomu, že Lessy prý zároveň ve Vaňkovi a Koutném, kteří mají bližší vztah než on k současnému ministrovi vnitra Janu Kubicemu, cítí silné konkurenty, kteří by ho časem mohli nahradit, mohl by to pro něj být silný důvod pokoušet se je nyní co nejvíce oslabit.

Kdo půjde z kola ven?

Zda skutečně policejní prezident kriminalizuje své konkurenty, nebo se naopak oni dopustili kriminálního jednání, teď jako jediná může každopádně s jistotou zjistit jen Inspekce ministra vnitra a poslanci. Inspekce už v tomto směru učinila první krok, když minulý týden pozvala Lessyho k podání vysvětlení. V případě, že zjistí Vaňkovo porušení zákona, bude to pro něj zcela jistě znamenat vyšetřování a konec policejní kariéry; to samé by ovšem v opačném případě následovalo i u prezidenta Lessyho. Inspektoři v současné době prověřují obě možnosti, bližší informace o případu ale nechtějí zatím poskytnout.

K věci by se přitom měl v nejbližší době mimořádně na uzavřeném jednání sejít i branně bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny a vysvětlení požaduje i premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že „postup pana Lessyho je těžko pochopitelný a ještě hůře obhajitelný.“ A podobně to vidí i současné vedení rezortu vnitra. „Teď se tím intenzivně zabývá inspekce. Čekáme na závěry, pak budeme dál věc řešit,“ říká náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška. Ve hře jsou přitom nyní stále obě možnosti: konec Vaňka, či odvolání samotného šéfa policie v případě, že nemluvil pravdu. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].