Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Divochem v Praze,
Evropanem v pralese

Respekt 33/2011

V minulém Respektu jste otiskli recenzi komiksu Lucie Lomové Divoši, kterou sepsal Ondřej Nezbeda. Recenze většinou nečtu, protože v nich předkládané obecné pravdy považuji za nekritické vnucování jednoho názoru, na který má jinak samozřejmě každý právo. Knihy k četbě či studiu si vybírám sám nebo na doporučení. Druhou cestou jsem se dostal i ke zmíněnému komiksu.

Bohužel musím konstatovat, že mé rozhodnutí nečíst recenze je zřejmě správné. Vždyť vztah ke knize si tvoří každý sám a i hodnocení na základě četby je výrazem subjektivních pocitů a prožitků. Proto se nad hodnocením komiksu pozastavuji (ačkoli je nepochopitelné, proč mě vlastně tato recenze z výše uvedených důvodů nenechává klidným).

Možná, že Divoši více uspokojí starší děti, ale pochybuji, že autor recenze již provedl statistický průzkum, kterým by své tvrzení podpořil. Nejsem starší dítě a komiks mě nadchl. Do jak hlubokých vod se Lucie Lomová chtěla pouštět, ví jen ona, a pan Nezbeda se jí mohl zeptat. Příběh Čerwuiše vybízí k mnohému, ale pokud Lucie Lomová čerpala z Fričových zápisků, těžko v nich hledat Čerwuišovy myšlenkové pochody. Ty by mohly být popsány v Čerwuišových denících – nebo snad Vojtěch Frič (a pan Nezbeda) nejlépe věděl, o čem Čerwuiš přemýšlí? To, že si v komiksu Lucie Lomové může čtenář najít i to, co v něm pan recenzent nevidí, dokládám důkazy zřejmé „psychické introspekce hrdinů“ (pokud tedy vůbec chápu, co tím pan Nezbeda myslel). A všiml si recenzent velmi podstatné skutečnosti? Kolik literárních a čtivých děl o práci našich významných rodáků nalezneme na našem trhu? I proto by Lucie Lomová měla být za svůj skvělý komiks oceněna.

Kromě svého nadšení z komiksu jako takového velmi oceňuji i to, že jsem v celé knize nalezl jediný překlep, a to v doslovu na straně 149 (Čakakokové místo Čamakoků).

Pavel Miškovský,

učitel matematiky

 

Energie královny plynu

Respekt 33/2011 

Dovolte mi reagovat na informaci uvedenou v článku, podle které měla vrchní ředitelka Sekce kabinetu předsedy vlády Petra Nečase Jana Nagyová ovlivnit výběr nové předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové. Tato informace se nezakládá na pravdě. Sám autor článku pro ni neuvádí jakýkoli důkaz. Nepravdivá je zároveň informace, že se Jana Nagyová v minulosti účastnila schůzek klubu, který Alena Vitásková založila a který má bojovat proti diskriminaci žen v pozicích vysokých manažerek. Jana Nagyová se schůzek tohoto klubu nikdy neúčastnila. 

Jan Osúch, mluvčí
Úřadu vlády ČR

Jste na seznamu

Respekt 33/2011

Rád bych vyjádřil respekt komentáři, který byl publikován v minulém vydání vašeho týdeníku. Je mnoho lidí, v této zemi i mimo ni, kteří už dávno vědí, že „náš král je nahý“. Bohužel je málo těch, kteří se odváží pana prezidenta otevřeně hodnotit, protože vědí, že budou muset čelit nevraživosti obyvatel Hradu a jeho souputníků. Proto si cením vašeho otevřeného postoje a přeji vám i nám čtenářům mnoho dalších trefných článků. 

Anthony Tun

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].