Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Jak pomoci Sýrii?

anketa_A_n.jpgŠádí Shanaáh

analytické centrum Glopolis

Jediná cesta, jak pomoci Sýrii, je přesvědčit režim k zastavení násilí a k započetí smysluplných reforem. Zatím je režim odhodlaný bojovat do krvavého konce a má k tomu jak prostředky, tak i určitou podporu uvnitř i vně Sýrie. S tím, že by se opozice vzdala, se nedá počítat. Část se začíná ozbrojovat. Vojenské vměšování třetí strany by destabilizovalo celou oblast. Opravdové reformy by ale znamenaly konec režimu. Proto je nezbytné doprovázet politiku biče (sankce atd.) politikou cukru (záruky pro představitele a spojence režimu). Je to nemorální, ale ostatní možnosti jsou krvavé.

 

anketa_B_n.jpgRašíd Chalil

soudní překladatel

Hlavním sloganem syrských demonstrací z minulého týdne bylo: „Vaše mlčení nás zabíjí!“ Po více než čtyřech měsících nepokojů a chladnokrevného zabíjení demonstrantů (přes 2000 obětí) ze strany syrských bezpečnostních sil a provládních zločineckých gangů přichází velmi chabá odezva z okolního světa, který zatím tomu dění mlčky přihlíží! Přes obrovskou způsobenou bolest a krutost vládce jsou Syřané rozhodnuti dojít do cíle, tj. svržení režimu, stůj co stůj. Svobodní lidé po celém světě mohou pomoci tím, když dají najevo, že jejich volání slyší.

 

anketa_C_n.jpgBřetislav Tureček

Český rozhlas

Razantní tlak Západu na libyjského vůdce Kaddáfího, jeho zahnání do kouta, právně sporná podpora rebelů, přehlížení jejich zločinů a nekritické propagování jejich zájmů řadou médií Libyjcům za půl roku nepřinesly svobodu ani mír. Uplatňovat podobný černobílý model v případě Sýrie by bylo ještě větší chybou, neboť tam navíc hrozí náboženský konflikt, fatální ohrožení menšin (včetně prorežimních křesťanů) a rozšíření krize do celého regionu. Svět by měl tlačit na Bašára Asada, ale i na stále radikálnější opozici a rebely a vnutit jim zprostředkování, například Tureckem. Asad musí mít únikovou cestu.

 

anketa_D_n.jpgŠtefan Füle

eurokomisař

Za klíčové považuji především zastavit krveprolévání a přinutit syrskou vládu, aby zahájila s opozicí politický dialog. To jsou cíle EU a v tomto směru také vyvíjíme tlak na prezidenta Asada. Přerušili jsme veškerou dvoustrannou spolupráci a zavedli sankce proti konkrétním představitelům režimu, kteří se podílejí na násilných represích. Zároveň usilujeme o pomoc přímo obyvatelům. V humanitární oblasti velmi těsně spolupracujeme s Mezinárodním červeným křížem. Současně se snažíme podpořit rozvoj občanské společnosti, což je investice do budoucnosti Sýrie.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2011 pod titulkem Anketa: Jak pomoci Sýrii?