Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

S lednicí na Facebook

Veletrh elektroniky v Las Vegas ukázal trendy i výstřelky digitální doby

O největším světovém veletrhu spotřební elektroniky, Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas, se říká, že naznačuje trendy pro následující rok. Jenže podnikání v této branži často připomíná jízdu na horské dráze. Třeba chytrý telefon Palm Pre tu před dvěma lety experti a novináři korunovali na nejslibnější digitální hračku sezony. Ve skutečnosti byl ale obchodní katastrofou a hřebíčkem do rakve výrobce.

Letošnímu ročníku dominoval nadějnější výrobek: Zatímco loni se na CES ještě nevyskytovaly téměř žádné tablety, tedy přenosné počítače s dotykovou obrazovkou, nyní, jedenáct měsíců po úspěšném uvedení iPadu firmou Apple, byste jen těžko našli výrobce počítačů, který vlastní tablet ještě nenabízí. Reportéři Financial Times napočítali více než sto konkurenčních modelů, které by se na úspěchu křížence mezi mobilním telefonem a notebookem rády přiživily. Většině z nich se to však nepodaří. Největší šance mají zřejmě zařízení s otevřeným operačním systémem Android od Googlu.

Chytit se nové příležitosti chce také Microsoft, který se už několikrát bez většího úspěchu pokusil uvést na trh tablety se svými Windows. Ředitel Microsoftu Steve Ballmer na CES oznámil důležité rozhodnutí: příští verze nejrozšířenějšího operačního systému poběží nově také na mikroprocesorech typu ARM, které dnes pohánějí nejen iPad, ale také 95 procent chytrých mobilů a dalších přenosných počítačů. Druhá největší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].