Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Na čí objednávku

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pakliže by se měla hledat otázka, která je nejčastěji pokládána ve veřejném prostoru, na čelných příčkách by se jistě objevila tato: „Jak je možné, že za to nikdo nebyl potrestán?“ Případů, u nichž by bylo třeba znát odsouzené viníky, je dnes tolik, že už splývají do jednoho velkého průšvihu. A to není dobře, protože obraz je ještě horší než realita.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Důsledkem tohoto stavu je i to, že lidé, kteří odejdou od soudu osvobozeni, nejsou veřejností bráni jako nevinní. Prostě si zřejmě jen dokázali najít vlivné, kteří za ně zatahali za drátky.

Dlouho jsme se utěšovali, že nedostatek rozsudků je dán neschopností zdejších vyšetřovatelů a státních zástupců. Buď proto, že jich je málo, nebo mají špatné vybavení či nedostatek zkušeností. Když na těchto stránkách vyšel před lety článek o justiční mafii, ukázalo se, že je to horší. Že tu politici prostřednictvím soudců, právníků a státních zástupců ovlivňují kauzy ve svůj prospěch.

Dnes přinášíme ještě vážnější informace o tom, jak to tu funguje. Vrcholní představitelé státního zastupitelství cíleně zasahují do práce svých podřízených a instruují je, jak politikům pomoci. Nejde o nějaké tvrzení či slovo proti slovu, ale o dokumenty, ve kterých je státním zástupcům určováno, jak mají postupovat.

Fakt, že máme tyto dokumenty, vyvolal na politické scéně, ale i v justici paniku. To jen potvrzuje, o jak zásadní věc jde. Výhrůžky tudíž jen zvýšily naše odhodlání případ zveřejnit. Na str. 17 si můžete přečíst výsledek práce kolegů Ondřeje Kundry a Jaroslava Spurného.

Závěrem bychom ještě rádi poděkovali všem čtenářům, kteří nám zaslali postřehy k naší aplikaci pro iPad. Jsme velmi potěšeni, že se tak líbí, a samozřejmě, že nápady (které jsou v našich možnostech) se pokusíme zapracovat. Jakékoli nápady související s aplikací můžete i nadále posílat na [email protected]. Pokud potřebujete technickou podporu, napište na [email protected].

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].