Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Obviněný Jančík, Gross a euro

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Tak konečně už na Jančíka došlo, raduje se asi leckdo v souvislosti s jeho čerstvým obviněním. Přitom načasování Jančíkova obvinění je ostudné a trapné. Všimněme si, že je obviněn až poté, co už není starostou, až poté, co už nikam nekandidoval, až poté, co je z politiky venku a jeho spojenců valem ubývá.

Kauza s agenturou Praha 5 je osm let stará a první trestní oznámení a podněty jsou staré asi sedm let. Loni v březnu sice podala kvalitně zpracované trestní oznámení organizace Transparency International, ale již dávno měla policie dostatek materiálu k tomu, aby konala.

Celý případ obnažuje a potvrzuje, jaké jsou poměry v policii a na státních zastupitelstvích: ti, kdo nedělají nic, jsou povyšováni a odměňováni, a ti, kdo by snad chtěli do něčeho šťourat, mají v lepším případě v práci problémy, pokud nejsou dávno „odejiti“. Obvinění se podá, až když je to „bezpečné“.

Vlastně to připomíná druhou polovinu 90. let a kauzu Reginy Rázlové. Ta činila totéž, co desítky jiných, ale zavřeli jenom ji, protože jaksi zapomněla sponzorovat politické strany.

• Čekal bych, že strany vládní koalice (a ODS a TOP 09 především) spustí kvůli kauze Gross a Mostecká uhelná povyk a lomoz, který by mohl překrýt kauzu Drobil či skandální vyrovnání s Nomurou, leč do této chvíle klid po pěšině. Bojí se ODS, že další finanční stopy povedou třeba k ní? Má ODS pocit, že důkazů je méně než v případě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].