Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je potřeba vymýšlet levné věci

Designér René Šulc navrhuje nenápadné věci. Třeba berle, pohovku, lampy, židle. Také sám je nenápadný a nerad mluví. V únoru ale přece musel vystoupit před několika sty lidmi. Dostal za svou práci cenu veřejnosti v soutěži Czech Grand Design.

Pro jednoho českého výrobce navrhujete vycházkovou hůl. Co se dá vymyslet na holi?

Rozhodně musí mít dobrou ergonomii, aby se dobře držela. A musí být elegantní, aby se lidé nestyděli ji nosit. Všiml jsem si, že lidé teď hodně začali používat trekingové hůlky, protože jsou spíš sportovní, nikoli takové stařečkovské. Také jsem přemýšlel o nějakých doplňcích v tom smyslu, jestli třeba ta hůl nemůže mít více funkcí, například brašničku na doklady nebo GPS. Jenže pak je tu otázka, jestli to nebude moc drahé a jestli si to lidé koupí. To všechno je potřeba zvážit.

Předtím jste zase navrhoval berle – jak vás napadlo věnovat se právě designu holí?

Vzniklo to v době, kdy jsem si zlomil nohu. Jednou jsem kácel na zahradě keře, sekera mi sklouzla a zaťala se do holeně. Přerazil jsem si holenní kost, a když jsem si z ní tu sekeru vyndával, ještě jsem si ji rozštípl podélně. Půl roku jsem pajdal o berlích, měl jsem nechodicí sádru, musel jsem se proto do berlí opírat plnou vahou. Jenže jak byla rukojeť moc úzká, mačkalo mě to do rukou, měl jsem puchýře a mozoly. Ty berle měly vůbec spoustu dalších vad a štvaly mě. Takže jsem oslovil výrobce a řešil jejich nový návrh na škole jako semestrální úkol. Výrobce mi tenkrát poskytl spoustu informací, oťukali si mě, a když chtěli své berle inovovat, zavolali mi, jestli bych jim nepomohl.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].