Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Západ a Libye

Drama v severní Africe otevřelo otázku liberálního intervencionismu

Intervenovat, či neintervenovat? Toť otázka. Připravenost šalebného diktátora Kaddáfího zabíjet Libyjce, o nichž říká, že ho „milují“, nás vrací ke klíčové debatě současnosti.

Je zřejmé, že při pohledu na Kaddáfího letadla útočící na města je přinejmenším legitimní otázka, zda by zahraniční mocnosti měly zasáhnout a zabránit zabíjení lidí. Někteří Libyjci si myslí totéž, soudě podle názoru blogera z Tripolisu zveřejněného na webu deníku The Guardian, který se sice vehementně staví proti „jakékoli vojenské pozemní akci zahraničních armád“, ale přivítal by uvalení „bezletové zóny“. Fakt, že západní země jako Británie či Itálie ještě nedávno zbaběle zobaly Kaddáfímu z ruky a prodávaly mu zbraně, které teď může obrátit proti svým vlastním lidem, dělá z otázky intervence věc ještě významnější.

Pokřivená debata

Celá debata o tzv. liberálním intervencionismu je však pokřivená dvojím způsobem. Především, intervence je obvykle redukována na vojenskou operaci a pomíjí přitom celou paletu jiných možností. Dokonce i humanitární pomoc obětem toho, co v Libyi začíná vypadat jako občanská válka, je svým způsobem intervence. Možné jsou však i další formy, od ekonomické politiky cukru a biče přes diplomatický tlak až po všemožné formy pomoci opozičním skupinám a nezávislým médiím.

Debatu o „liberálním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].