Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Politika je pokerová hra

I když o Vítu Bártovi většina společnosti ještě před rokem ani neslyšela, stal se z něj jeden z nejvlivnějších politiků. Byl to především on, kdo s prezidentem Václavem Klausem vyjednal smír, který koalici udržel pohromadě.

Je ještě vláda schopná spolupracovat? Podle našich informací se premiér Nečas domnívá, že kauza ze Státního fondu životního prostředí je útokem na jeho osobu. A za ním mají být Věci veřejné. Jak se ještě na něčem chcete shodnout?

Za ten půlrok v politice jsem poznal, jak moc je politika spojená se snahou skandalizovat. Takže rozumím panu premiérovi, že si zcela instinktivně vysvětluje to, co se děje kolem něj, jako že to není náhoda, že to je nějakým způsobem připravené. Já jsem taky přesvědčený, že Věci veřejné měla řada kauz zveřejněných před volbami poškodit. Takové věci se objektivně dějí. Když za vámi přijde několik lidí a řekne: Bacha, ty už jsi ty kmotry naštval tak, že odměna na tvoji hlavu, tedy na tvoji diskreditaci, je padesát milionů a na tvoje spolupracovníky dvacet milionů…

Počkejte, to se děje vám?

Ano, přišlo mi to říct hned několik na sobě nezávislých zdrojů, takže mám taky tendence tomu věřit. Je to silné a intenzivní, zvlášť když tajuplní páni zvoní tu a onde a ptají se, jakou máte velikost spodního prádla. Když se jich moji známí zeptají, proč se na to ptají, tak zmizí.

U koho zvoní?

Zvoní u přátel, příbuzných, obchodních partnerů. Prostě ta snaha o diskreditaci jednoznačně je a je to jakási součást politiky, která není hezká, ale každý z politiků má povinnost se vždy ptát: Komu to slouží?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].