Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nejdu do prohrané bitvy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S ministryní zdravotnictví o chřipce, zhýčkaných Češích a o tom, co vzdala

Dana Jurásková mluví soustředěně, je věcná a rozhovor s ní je svižný. Pro novináře v lecčems ideální ministryně. Pro reformu zdravotnictví už méně. Byť má jasnou představu, co by udělala, sedí v úřednické vládě s omezeným mandátem. Nebýt tak prasečí chřipky, skoro o ní nevíme. Věcnost Juráskové je i důvodem jejího kreditu mezi lékaři – s výjimkou dr. Ratha –, ačkoli je „pouze“ zdravotní sestra.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Prožili jsme falešnou pandemii chřipky a podvod století, jak prohlásil vedoucí zdravotního výboru Rady Evropy?

Rozhodně ne. Pandemie na světě byla, to je jasná věc, jak je popisováno v kritériích Světové zdravotnické organizace (WHO). Jiná věc je, co víme o závažnosti toho onemocnění. Virus je organismus, který je těžko předvídatelný a ve chvíli, kdy byl objeven, bylo obtížné odhadovat, jak se bude chovat. Průběh byl nakonec mírný, ale přesto: když jsme množství objednaných vakcín snížili z pěti milionů na půl milionu, bylo to velmi riskantní. Přiznám se, byla jsem nervózní, jestli je to správné rozhodnutí.

Kritici zdůrazňují, že WHO změnila kritéria pandemie – vypadla podmínka, že mortalita na virus musí být vysoká. Proto se později objevilo podezření, že vyhlášení pandemie prosadily farmaceutické firmy, ostatně vy sama jste v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].