Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Cesta do budoucnosti

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Je konec roku, a tak jsme svědky řady bilancí. I v tomto čísle je hned několik článků, které shrnují a analyzují uplynulé období. Snad i proto si tento editorial může dovolit jistou profesní sebestřednost.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Média jsou už delší dobu pod nepříjemným tlakem. Ekonomická krize, úbytek čtenářů, klesající příjmy z inzerce a konkurující internet. S tiskem to vůbec nevypadalo a mnohde nevypadá dobře. Internet vykrádá média a nabízí zdarma to, za co tisk chce peníze. Nerovný boj se z pohledu tištěného slova zdál nevyhratelný. Do tohoto pocitu zmaru přináší rok 2010 novou technologickou vymoženost – Kindle a iPad. Zázrak, který může zachránit tisk.

Už desítky let se tištěným médiím předvídá zánik – rádio, televize a internet mají technologické předpoklady přežít, papír, který vychází jednou denně či týdně, prý nikoli. Chmurné předpovědi se naštěstí nevyplnily a technologický pokrok tisku výrazněji neublížil. Pravda, ani mu nepomohl. Až do teď, kdy se objevily již zmíněné čtečky. Placky, ve kterých můžete číst knihy, noviny, týdeníky či měsíčníky. Vydrží jim dlouho baterie, mají nízkou hmotnost, jsou stále levnější a knihu nebo časopis si můžete stáhnout během vteřiny. A to třeba i v zahraničí, kde se normálně váš oblíbený týdeník nedá sehnat.

Je i tohle jen přechodná vymoženost, která brzy zmizí? Možná. Ale nevypadá to pravděpodobně. Nápady, které lidem zjednodušují život, jako je notebook, mobil či třeba digitální fotoaparát, nezmizely s jednou sezonou, naopak už se jen šíří a šíří a šíří…

Po několikatýdenní zkušenosti s iPadem je možné s odbornou a chladnou terminologií říct, že je to naprosto úžasná věc. Člověk zažívá podobné pocity, jako když poprvé pracoval s počítačem nebo volal z mobilu. Takový malý zázrak. Když si pak prohlížíte časopisy dělané na míru iPadu, jako třeba Wired či Project, tak se nestačíte divit. Obálky se hýbají, můžete si okamžitě pustit ukázky z recenzovaných filmů či hudby. Pod dotykem prstu se otevírají nečekané hloubky možností.

Je to nová dimenze, ale platí stále stejné pravidlo jako kdykoli v historii. Sebelepší „vychytávky“ nepomohou, pokud není co číst.

Závěrem mi dovolte poděkovat vám za vaši přízeň, podněty, kritiku i podporu, které nám zasíláte. Přes všechny těžkosti, jež tisk potkávají, se nám dařilo i letos lákat více kupujících čtenářů než v předchozích letech. Bez této přízně by Respekt nebyl.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři, další číslo vyjde 3. ledna. Inspirativní rok 2011 vám přeje

ERIK TABERY

Po dopsání editorialu přichází dobrá zpráva z Bruselu. Kolega Petr Třešňák uspěl s článkem o pražských bezdomovcích i na evropské úrovni a získal třetí místo v soutěži Evropské komise o nejlepší žurnalistickou práci na téma boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].