Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Ať žije prohibice!

Výpravný seriál Impérium – Mafie v Atlantic City je satirou na propojení zločinu a politiky

Je to vlastně jen další potvrzení trendu vzrůstajících ambicí placených kabelových kanálů: HBO nalákala do svých služeb Martina Scorseseho. Ten se stal výkonným producentem a režisérem strhujícího pilotního dílu seriálu Impérium – Mafie v Atlantic City. Celý projekt má navíc scenáristicky na starosti jiné jméno vzbuzující respekt, duchovní otec populární Rodiny Sopranů Terence Winter. Televizní událost sezony startuje na českých obrazovkách 10. ledna.

Šedá eminence Buscemi

Hranice mezi televizní a filmovou výrobou se v posledních letech stírají co do rozpočtu i uměleckých ambicí. Série dvanácti padesátiminutových dílů, zasazená do období prohibice a odehrávající se ve věrných dobových kulisách přímořského turistického centra Atlantic City, pohltila na osmdesát milionů dolarů. A každý dolar je na výpravě a kostýmech znát. Impérium je v první řadě výtečná žánrová zábava kombinující napětí, humor i erotiku. Ale v druhém plánu je to docela ostrá satira. Na osudech úspěšného politického šíbra Nuckyho Thompsona (Steve Buscemi) totiž tvůrci vykreslují Ameriku jako zemi, již si rozparcelovalo bratrstvo politiků a byznysmenů, kteří se v zákulisních kartelových dohodách dělí o moc a o kšefty.

Cynickou náladu seriálu dobře vystihují už první scény s chameleonským Buscemim ve Scorseseho pilotním dílu. Píše se rok 1920, je předvečer spuštění prohibice a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].