Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Čína na vzestupu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

O významu Číny dnes jistě nikdo nepochybuje. Je to velmoc, jejíž vliv se stále výrazněji rozprostírá po této planetě. Na její zájmy narazíte v afrických dolech, na polských silnicích nebo u sebe doma, když si nazujete boty či zapnete počítač. Čína je všude, a přece jako by nebyla. Vnímáme ji často jako mohutný kolos, kterým se mají zabývat ti silní jako třeba Spojené státy. Co my s tím?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Díky globalizaci to ale neplatí. Čínu je nutné znát, snažit se jí rozumět. Nejde o neměnnou velmoc, která je na vzestupu. I ona čelí rychlým změnám, které jdou mnohdy proti sobě. Vidíme sice ekonomický boom, ale stejně tak se množí potíže a protesty proti nim. Ať už jde o lidská práva, zhoršování životního prostředí či souboj měst a vesnic, mezi kterými se rozevírají ony pomyslné ekonomické nůžky.

Právě proto, že je význam Číny nezpochybnitelný, jsme se rozhodli vyslat našeho reportéra Tomáše Lindnera a fotografa Milana Jaroše, aby připravili několikadílný seriál, který nám zkusí tuto velmoc přiblížit.

Aby to byl plastický obraz, nepůjde jen o „velká“ politická témata. Budete si moci přečíst reportáže o nové síti rychlovlaků a o tom, jaký má dopad toto propojování či, chcete-li, vlastně zmenšování Číny. Najdete také články o místní hudební scéně, o tom, co si myslí a jací jsou dnešní dvacátníci, o investicích do obnovitelných zdrojů či příběh firmy, která chce být největším výrobcem aut na světě.

Dnes v Respektu publikujeme úvodní text, v dalších přibližně deseti číslech najdete pokračování.

A když už jsme u zahraničí a důležitých článků, tak nemohu opomenout zmínit, že v tomto čísle najdete reportáž Kateřiny Šafaříkové z Bagdádu. Na rozdíl od Číny je zatím malá pravděpodobnost, že se do tohoto „města strachu“ podíváte, tak věříme, že vás článek zaujme.

Hodiny strachu jsme zažili i my, když nám aerolinky nahlásily, že se Kateřina v Bagdádu nedostavila na letiště při cestě zpátky. Kvůli bezpečnostním rizikům to okamžitě hlásí na kontaktní adresu. Zkoušeli jsme jí volat, ale nic. Pochopitelně zavládla panika, která se vyřešila až po několika hodinách, kdy zapípala SMS, že mobilní přístroj už je dostupný. V telefonu se naštěstí ozvala Kateřina a ne únosci, takže jsme si oddechli.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení
vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2010 pod titulkem Editorial: Čína na vzestupu