Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Audience u Su Ťij

Ze zdi přijímacího salonku slavné rangúnské vily na University Avenue shlíží rozměrný portrét generála Aun Schana. Sytě barevný obraz kontrastuje se stroze zařízenou místností. Z tváře hrdiny boje za barmskou nezávislost čiší mladistvost, ze které nestačil vyrůst – byl zavražděn ve dvaatřiceti. Po chvíli čekání do místnosti vchází jeho dcera Su Ťij v tradičním barmském oděvu a s květy ve vlasech. I ona v dětství toužila po generálské kariéře, protože měla za to, že tak nejlépe poslouží své vlasti. Dnes, po patnácti letech domácího vězení, ve kterém ji od roku 1989 až do poloviny listopadu tohoto roku držela se dvěma přestávkami barmská vojenská junta, by si mohla myslet pravý opak.

Pokud se v těchto dnech objeví na ulici, propuká doslova davové šílenství. Srovnání s hvězdami showbyznysu ale kulhá: celebrity na rozdíl od barmské političky zpravidla nebývají zdrojem naděje na změnu režimu ani předmětem obav jeho představitelů.

Možná i v důsledku pravidelného meditování působí Su Ťij navzdory událostem posledních týdnů vyrovnaným dojmem. Na otázky odpovídá bez emocí a nepotřebuje k tomu téměř žádná gesta.

Jste na svobodě ani ne tři týdny. Máte už nějakou jasnější představu, kterým směrem se nyní vydat?

Chtěli bychom do boje za demokracii v Barmě zapojit co nejvíce lidí. Přidává se k nám mnoho mladých lidí, což bude asi tím, že i oni sami cítí potřebu změny. Je jim jasné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].