Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Když potřebujete nespat celou noc

Vášeň je vášeň. Jenže do práce se taky musí. Je krize a není radno dráždit šéfa žádostí o volno uprostřed pracovního týdne jen kvůli tomu, že člověk celou noc neodlepí oči od obrazovky. Hm – co s tím?

Naštěstí tu jsou profesoři z institutu pro výzkum spánku na univerzitě v anglickém Loughborough. Ti teď pro vystresované fanoušky – v tomto případě anglické kriketové reprezentace hrající toho času na šampionátu v australském Brisbane, kde je deset hodin časový rozdíl – připravili návod, jak vydržet vzhůru celou noc a pak jít rovnou do práce.

Dávejte pozor: zhruba do půlnoci se můžete chovat normálně. Jenom byste neměli jíst žádná těžká jídla a nepřehánět to s alkoholem, protože obojí uklimbává. Jak se blíží jedna ráno, už to chce sofistikovanější strategii. Podle jednoho z autorů výkumu Jima Hornea byste si měli dát nejpozději okolo druhé a pak okolo čtvrté tak patnáct minut šlofíka. Ne víc, protože riskujete, že budete po probuzení ještě unavenější než předtím. „A než si půjdete zdřímnout, dejte si kávu,“ cituje výzkumníka BBC. Je to proto, že kofein začíná fungovat zhruba po dvaceti minutách, takže synchronizací se šlofíkem znásobíte občerstvující efekt.

S příchodem páté ráno čekejte nejtěžší zkoušku: tělo dokončuje svůj čtyřiadvacetihodinový cyklus a bude hlásit, že už chce opravdu spát. Tady profesor Horne radí: rozsvítit všechna světla v místnosti. Pustit nahlas hudbu a oknem čerstvý vzduch. Konverzovat s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].