Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Malá lampa, velká budoucnost

LED jsou světýlka malá jako nehet, která z jednoho wattu energie vyrobí pětkrát více světla než žárovka. Je to světlo budoucnosti? Možná, i když v současnosti je s nimi dost problémů.

Týnský chrám v Praze se minulý týden zbarvil do modra. Byl nasvětlený LED lampami (LED, zkratka od light emitting diode, česky elektroluminiscenční diody), které na pohádkově modré světlo na celou fasádu spotřebovávaly asi tolik energie jako osm stowattových žárovek.

„Ledkami“ jsou osvětleny historické fasády, skoro v každém světovém městě mají už na zkoušku osvětlených i pár ulic, někde i místnosti nebo celé domy. Která firma chce ukázat, že je šetrná, svítí diodami. Tak třeba energetická společnost E.ON jimi osvětlila prostory nového zákaznického centra v Českých Budějovicích anebo Spar má v Rakousku několik supermarketů jenom s „ledkami“. Také v malém obchodě v Žitné ulici v Praze se ničím jiným nesvítí.

„Určitě budou LED lampy svítit na ulicích a také u lidí doma jich bude přibývat,“

říká Tomáš Novák z firmy LED line, jenž věří, že světu i jemu jako obchodníkovi přinesou diody světlou budoucnost.

V kancelářské části obchodu mají čtyři světla zabudovaná ve stropním podhledu. Obvykle se do nich používají halogenové žárovky, jenže ty by spotřebovaly 300 wattů za hodinu. Když se osadí diodami, „spolknou“ jen 64 wattů. Přepočteno na koruny: svítí-li se jimi devět hodin každý pracovní den, vychází to zhruba na 100 oproti 500 korun měsíčně. A právě to je největší kouzlo LED lamp. Svítí levně. A tudíž se zvyšuje jejich obliba.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].