Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Zumba v. červi

Bolí to? To je dobře. Tak ještě deset. Cvičitelky ve fitness studiích často překvapují nemilosrdností, dobře skrytou pod růžovým trikotem. Jenže mají pravdu, svět je slzavé údolí a v tělocvičně se má trpět. Ta těla, která se teď kroutí v rytmu populární hudby, už stejně zakrátko pozřou červi. Vydržte, už brzy bude konec, volávají často slečny cvičitelky. Jsou to totiž přestrojené docentky habilitované z nihilistické filozofie. A když skončí se cvíčem, debatují o Nietzschem.

Alberto „Beto“ Perez má však jinou filozofii. Je to, soudě aspoň podle obrázků, nekomplikovaný zdravý Latinoameričan se stabilní hladinou testosteronu i endorfinů. A rozhodl se, že utrpení už bylo dost. A že, jak říkává, „změní tělocvik v party“. Tak vznikla zumba.

Údajně se to stalo tak, že si zapomněl to správné CD na mučednický aerobik a místo toho musel improvizovat. Pustil tedy cvičenkám svoji oblíbenou salsu, merengue a další jihoamerické rytmy. Cvičenky byly náhle rozpustilé, skákaly a dováděly a zapomněly počítat kroky a trpět. A volaly třeba „zumba není trest“, jak jednu frekventantku citovala CNN.

Od té doby o psaly o zumbě už všechny světové noviny, rozšířila se z Kolumbie na Floridu, pak po celých Spojených státech, do Evropy a pak od Klatov až po Lanžhot. Je to aerobní cvičení, při němž se do rytmu latinskoamerických písní tančí, spaluje tuk a procvičují svaly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].