72_R45_2010_n.jpg
72_R45_2010_n.jpg • Autor: Respekt

72_R45_2010_s.jpg
72_R45_2010_s.jpg • Autor: Respekt
Sýr je buď bez vůně, anebo, jak říkají Češi, pěkně smrdí. Jak jejich odér vnímá Francouz, nadto obchodník a specialista na sýry?

Dobrý a kvalitní sýr nikdy nepostrádá vůni. Jeho aroma může být velmi subtilní. Třeba lehký závan mléčné stopy, která má vždy jiný pachový nádech. Záleží na tom, z jakého mléka byl vyroben. Jinak voní kravské, kozí či ovčí. Důležité je potom zrání. Podmínky, za jakých tento proces probíhá. Lednička, chlad sýry zabíjejí. Musí dýchat, být na světle nebo v přítmí. To záleží od druhu. Zrání a jakost mléka jeho vůni umocňují. Nikdy bych proto neřekl, že sýr smrdí. Samozřejmě může mít čichově dráždivý odér, což je ale výsledek dobrého výchozího produktu, potřebného času, lidského umění a trpělivosti. Tento způsob byl přece od pradávna zárukou vzniku jakéhokoli kvalitního díla.

 

Jak se z učitele chemie a fyziky stane sýrař?

Nedostatkem pracovního uplatnění ve svém oboru. No a pak láskou k sýrům, k jejich odlišným vůním, chutím, barvám i vzhledům. Osobně jsem měl vášeň pro sýry už od dětství. Důležitou roli hrálo i vhodné rodinné zázemí. Moje matka si pro svou potřebu vyráběla vlastní sýr. Doma taky bylo vždy několik dalších druhů. S trochou nadsázky by šlo říct, že celý život kráčím bok po boku se sýrem.

 

Což není ve Francii výjimečné. Kolik má vlastně tato země sýrů? Říká se, že…

2010_obalka_R45
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2010_obalka_R45
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 47 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte