Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Pozor na knírek

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Může politik dostoupat na nejvyšší politický post ve Velké Británii, když mu řídnou vlasy? Tuto otázku řeší časopis Inteligent Life, který každý čtvrtrok vydává The Economist. Možná se to jeví jako banální otázka, ale novinář Simon Carr ji řeší naprosto vážně. Dochází totiž k závěru, že vlasy hrají stále důležitější roli. Podle něj je od šedesátých let na Západě téměř nemožné dosáhnout premiérského postu, pakliže jste plešatí. Ve svém textu není sice zcela přesný, protože například švédský premiér Reinfeldt evidentně nemá s pleší problémy. Ve Velké Británii ale jeho teze platí naprosto. Novinář proto varuje současného premiéra Davida Camerona, že je sice nejmladším mužem v této funkci od roku 1812, ale řídnoucí vlasy pro něj mohou být rizikem pro další volby. Důvod? Lidé stále více sázejí na mladistvý vzhled a k tomu prý patří hustá kštice.

Pokud bychom vzali postřehy Simona Carra jako reálné i pro nás, měl by se mít Petr Nečas na pozoru. Od Camerona totiž neokoukal jen akční fotografie s vyhrnutými rukávy. I jemu se na temeni hlavy zvětšuje světlé kolečko. Možná je ale na vině stále se zvětšující počet velkých koalic ODS a ČSSD v českých městech. Kdyby si kvůli každé z nich vytrhl zoufalstvím jeden vlas, měl by hlavu brzy jako koleno. Po řadě měst si totiž už definitivně plácly tyto strany i v Brně, takže pro předsedu ODS, který velké koalice odmítá, to je důvod k rozčilení. Jak si představitelé nejsilnější pravicové strany obhajují překvapivá spojenectví, si můžete přečíst například v rozhovoru s místopředsedou ODS Jiřím Pospíšilem. Ministr spravedlnosti je totiž z Plzně, kde velká koalice vznikla rovněž.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ohledně velkých koalic ČSSD a ODS na radnicích bychom měli hodně bystřit.  Dá se totiž předpokládat, že jejich symbióza se nebude líbit voličům, takže po příštích parlamentních volbách mohou tyto partaje dopadnout ještě hůře než letos. A kdo ví, třeba panika přiměje politiky ODS a ČSSD, aby spolupracovali i na centrální úrovni. Vždyť už dnes nám vysvětlují, že se mají rádi proto, že se dobře a dlouho znají. A teď se budou znát ještě lépe.

Pokud jde ale o vliv vzhledu hlavy na popularitu, máme pro Petra Nečase dobrou zprávu. Simon Carr totiž například píše, že na Západě nemají moc šancí ani ti muži, kteří nosí knírek. A jak známo, na Pražském hradě už od roku 1990 sedí muži s knírkem a těší se velké popularitě české veřejnosti.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje 

ERIK TABERY

 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2010 pod titulkem Editorial: Pozor na knírek