Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Všichni proti všem

Kurzová válka, která se rýsuje na obzoru, by vehnala svět do dalšího cyklu krize

Amerika volí stále tvrdší slova vůči Číně, která uměle udržuje svoji měnu – renminbi – slabou, i když síla její ekonomiky stále roste. Tento spor mezi USA a Čínou trvá už léta, v posledních týdnech však přerostl v obviňování z manipulací s kurzem. Od silných slov pak nemusí být daleko k činům, jako například odvetné obchodní sankce ve formě cel, což je cesta, která může dostat globální ekonomiku na kolena stejně, jako se to stalo ve třicátých letech minulého století.

Emoce se trochu uklidnily díky jednání na půdě Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu. Nejde ani tak o to, že by se ekonomičtí lídři na něčem shodli, ale mohli si své výčitky aspoň vyříkat a slovy francouzské ministryně financí Christine Lagardeové „vychladnout a zabránit válce, v níž někdo prohraje“. Slova o „kurzové válce“ padla už před setkáním a použil je jak šéf MMF, tak brazilský ministr financí, když vyjadřovali obavy, že státy začnou používat své měny jako zbraň pro ochranu ekonomických zájmů.

Příčina vyhroceného konfliktu je zřejmá: dýchavičné ekonomiky Západu se jen pomalu dostávají z recese a asijské země si nejsou příliš jisté, zda jim vydrží rychlý růst. V takové situaci končí jakákoli hrdost na silnou měnu a státy se naopak snaží své měny oslabit, aby získaly výhodu pro vývoz svých produktů a zvýšily tak výkon svých ekonomik.

Riziko je samozřejmě v tom, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].