Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přílohy

Tak jsme se poučili

Lovci od Huberta na jihu Čech propadli

Z televizní obrazovky mluví do éteru předseda ODS Petr Nečas a jeho kolegové z Českých Budějovic se při pohledu na svého lídra jen mlčky kaboní. Zrovna totiž říká, že výsledky voleb v jednotlivých městech odrážejí pověst, kterou si tam místní organizace jeho strany vybudovaly, a občanští demokraté na jihu Čech už vědí, že v komunálních volbách fatálně propadli. Jako heslo k připojení k internetu v Modrém domě, sídle a volebním štábu ODS v centru Budějovic, si sice zvolili nadějný výkřik „Vyhrajeme!“, ale pár hodin po uzavření místností jim volební webová stránka ukazuje, že od minulých voleb před čtyřmi lety ztratili víc než třicet procent voličů.

„Tak jsme se poučili a teď nezbývá, než abychom se změnili,“

komentuje to u improvizovaného baru v sále Modrého domu krajský zastupitel Václav Král. Na hořkosti volebnímu debaklu přidává i pohled na výsledek konkurenčního hnutí Občané pro Budějovice, které vede bývalý občanský demokrat a primátor Juraj Thoma, jehož ODS týden před červnovými sněmovními volbami odvolala z křesla primátora. Sdružení vedené Thomou volby v Budějovicích suverénně vyhrálo, získalo přes 26 procent hlasů. A Thoma tak bude tím, kdo tu povede koaliční jednání.

Mezi stoly chodí s telefonem na uchu i zamračený šéf jihočeské ODS Martin Kuba, muž, kterému teď místní občanští demokraté volební neúspěch připíší na triko. Sedmatřicetiletý lékař…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].