Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

A vítězem solárního boomu je... ...společnost ČEZ

Tak o kolik se zvýší příští rok cena elektřiny? Česko tone z této v poslední době oblíbené otázky tak trochu ve zmatku. Boom solárních elektráren nabral nepřehledný vývoj a jedna předpověď stíhá druhou. Někteří jsou už tak dezorientováni, že ohlašují „konečně je jasno“, jako Česká televize minulý týden po zveřejnění dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

A teď jádro

Jasno ale zatím není. O zdražení elektřiny na příští rok se rozhodne úderem půlnoci posledního dne v roce, kdy se podle zákona sečte celková kapacita obnovitelných zdrojů elektřiny a z nich se vypočte celkový objem státní dotace, která se pak rozdělí mezi všechny spotřebitele elektřiny. Do té doby se budou pouze zpřesňovat odhady, kolik fotovoltaických panelů (právě ty přibývají nejrychleji) stihnou jejich majitelé skutečně připojit do sítě. A až od toho se bude odvíjet cena v příštím roce.

Zmatek živí i to, jak moc se jednotlivé odhady liší. Například u domácností: ČEZ odhaduje zvýšení ceny proudu o 16 %, ERÚ o 12 %, ministerstvo průmyslu ve svém středním scénáři o 8 %, sdružení provozovatelů fotovoltaiky o 7 %, nevládní ekologické organizace o 5 %. Úskalí všech odhadů ovšem je, že nikdo dnes přesně neví, na jaké finanční nebo technické potíže majitelé fotovoltaik při dokončování svých projektů narazí a jestli je vůbec včas zprovozní.

Těžko se splní velmi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].