Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Úkol Gertrudy B.

Magdaléna Platzová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Magdaléna Platzová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Na podzim minulého roku se životní úkol Gertrudy Bryksové přiblížil ke konci. Za pomoci českých úřadů našla popel svého muže a také místo na motolském hřbitově, kde je pochován. Po úplné rehabilitaci v roce 2006 a poté, co Bryks obdržel in memoriam Řád bílého lva a byl povýšen na brigádního generála, si může jeho manželka říct, že udělala, co mohla. Zbývají drobnosti. Například vdovská penze, kterou jí ministerstvo zamítlo s tím, že letec RAF Bryks nezemřel v boji, ale „jen“ v pracovním táboře Jáchymov.

Magdaléna Platzová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Magdaléna Platzová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Gertrudě Bryksové je devadesát tři let a žije ve Washingtonu D. C. Minulý týden přijela do New Yorku, aby byla přítomna promítání dokumentu Jana Nováka Muž, který přecenil českou duši: Útěky Josefa Brykse, jenž byl uveden v rámci festivalu Newyorské veřejné knihovny věnovaného revolucím ve střední a východní Evropě (jeho jádrem je rozsáhlá výstava o českých, polských, maďarských, východoevropských a rumunských politických divadlech v 80. letech dvacátého století).

Film o Bryksovi se promítal v auditoriu knihovny v Lincolnově centru. Gertruda Bryksová byla půvabná a velmi čilá. O svém muži napsala knihu, která vyšla zatím v češtině, anglické vydání se připravuje. S Josefem Bryksem žila jen tři roky, těsně po válce, v Olomouci. Po jeho zatčení v roce 1949 se s dcerkou vystěhovala zpátky do Británie. Manžel jí z jáchymovského lágru nabízel rozvod, ale nechtěla, určitě věřila, že komunistům uteče.

Bryks byl svými útěky proslavený. Z německého zajetí se mu podařilo uprchnout celkem pětkrát, byl odborníkem na hrabání tunelů a jednou se nechal z lágru vyvézt v sudu na močku. Dokázal utéct z protektorátních Čech i z maďarského vězení. O hrdinovi, který jako jeden z mála zahraničních letců obdržel Řád britského impéria, natočil v roce 1946 režisér Basil Dearden film. Jmenoval se Srdce v zajetí a byl inspirován právě jedním z Bryksových velkolepých útěků. Název jakoby předjímal Bryksův konec. Jeho srdce zajetí nevydrželo, zemřel v roce 1957 v Jáchymově na infarkt. Komunistické úřady za ním zametly všechny stopy a i po revoluci trvalo neuvěřitelných osmnáct let, než byl právně očištěn. Gertruda Bryksová, jeho „britská nevěsta“, které komunisté nenávratně zničili život, při newyorském vystoupení řekla, že dnes jezdí po českých školách a vypráví dětem o zločinech komunismu a o tom, že ideologie lidem nikdy nepřinášejí nic dobrého.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].