Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Byl jsem k tomu dotlačen

František Dohnal • Autor: Matěj Stránský
František Dohnal • Autor: Matěj Stránský

S prezidentem NKÚ Františkem Dohnalem o politizaci kontrolního úřadu

František Dohnal, šéf Nejvyššího kontrolního úřadu, dosud vystupoval jako tvrdý kritik politických snah o ovládnutí této nezávislé instituce. Minulý týden ale paradoxně kývl na doplnění kontrolního kolegia NKÚ o poslance ODS.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Proč jste souhlasil s nominací poslance Daniela Reisiegela do kontrolního kolegia NKÚ?

Snažil jsem se doplnit kolegium člověkem nespojeným s politickou stranou, hlavním kritériem bylo, aby byl odborně zdatný. To byla má prosba a dotaz, zda to Poslanecká sněmovna, respektive dva největší kluby, podpoří. Ale byl jsem odmítnut. Nicméně byla mi nabídnuta – předsedou poslaneckého klubu ODS Tluchořem – kandidatura pana poslance Reisiegela. Akceptoval jsem to, protože pan Reisiegel je finanční auditor.

Daniel Reisiegel dosud mimo jiné pracoval v poslaneckém výboru, který vám vytýká údajné plýtvání s rozpočtem NKÚ a chce vás za to odvolat. Není Reisiegelovo jmenování z vaší strany krok, kterým se chcete elegantně zbavit jednoho z odpůrců a zároveň si zvýšit šanci na udržení křesla šéfa NKÚ?
To jste to vzal hodně zkrátka. V kontrolním výboru jsou jiní, kteří usilují o mé odvolání. Nepamatuji si, že by v té záležitosti poslanec Reisiegel aktivně vystupoval. Kdybych dostal návrh na poslance, který odbornou kvalifikaci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].