0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika26. 9. 20108 minut

Oranžový král

Oficiálně probíhá v Maďarsku revoluce, lidé se však politikou nenechají vyrušovat

Až na těch pár billboardů rozesetých tu a tam by málokdo zvenčí zjistil, že komunální volby v Maďarsku jsou již za dveřmi. Pokud se tedy o volbách v běžném smyslu vůbec dá mluvit. Není totiž pochyb, že po drtivém jarním vítězství konzervativní strany Fidesz, která získala v parlamentu dvoutřetinovou ústavní většinu, přemalují lokální volby zemi na oranžovo – tedy barvou Fidesze – i v nižších patrech politiky. Fidesz si příští vítězství v říjnu ostatně už pojistil změnou volebního zákona, která značně ztěžuje menším stranám vstoupit do volební soutěže.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Přesto se zdá, že nadvláda oranžových Maďary nijak zvlášť nevzrušuje. Premiér Orbán se je sice snaží přesvědčit, že právě prožívají revoluci – veřejné budovy jsou polepeny billboardy oznamujícími „revoluci ve volebních urnách“, ale lidé si nadále žijí po svém. Z klidu je nevytrhl ani kolaps jednání s Mezinárodním měnovým fondem, který v létě zaplnil první stránky novin v zahraničí – domácí se tiše vytratili užívat si léto na Balatonu.

Politika, která se v Maďarsku vnímá už jen jako nutné zlo, není ani tématem debat u piva. Není divu: když v roce 2002 Fidesz překvapivě prohrál volby a později se provalila nahrávka levicového premiéra Ference Gyurcsánye, v níž svým straníkům v užším kruhu přiznal, jak veřejnosti lhal o stavu ekonomiky jen proto, aby vyhrál volby, bylo rozčilení lidí z politiky tak…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc