Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Kravata nic nezmění

Jak dostavět Staroměstskou radnici v Praze? To téma řeší architekti už přes sto let. V globalizované době do toho zasáhl také Mexičan MICHEL ROJKIND (41), výrazná postava mexické architektury. Na staré téma vedl minulý týden se studenty architektury nový workshop.

Jak byste řešil dostavbu Staroměstské radnice vy?

Myslím, že by bylo dobře, kdyby se na to místo vrátila radnice. Podle mě je to nejlepší místo pro rozhodování o osudu města, je centrální, má velkou sílu. Já vím, že radnice má několik poboček a spoustu kanceláří a že to není tak jednoduché. Ale aspoň ta část, v níž se dělají rozhodnutí, by měla být na náměstí. Pomohlo by to i místu, aby nebylo jen pro turisty, aby tam chodili místní lidé. Líbí se mi to, co jsem viděl v některých jiných městech, že radnice má na střeše nějakou veřejnou terasu. Ukazuje, že vláda není něco, co je nad lidmi, kteří jsou maličcí dole. Je mnohem lepší, když jsou i nahoře, na znamení toho, že i oni se podílejí na rozhodování a vládnutí.

Po Praze se pohybujete jako cizinec a turista. Vadí vám, že je centrum do velké míry pro turisty? Obvykle si na to stěžují hlavně místní.

Není mi to dvakrát příjemné. Podle mě není problém v tom, že tady jsou turisté, ale spíš v tom, o jaký typ turismu jde. Fotografující lidé vlastně obsadili centrum a místní úplně vytlačili. Je to tím, že historické město, to jsou jen fasády, z nichž mnohé jsou vlastně jen kulisa, protože domy za nimi jsou už dávno přestavěné, a k tomu ty strašné restaurace. Chybí tam jakýkoli život, který by zajímal i místní. Takže město žije někde jinde než na svém hlavním náměstí. Viděl jsem teď akci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].