Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Neopakovatelná šance

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Profil jihočeského kmotra z ODS Pavla Dlouhého, který jsme publikovali v minulém čísle, vyvolal na jihu Čech velký zájem. Respekt brzy zmizel z trafik a záhy se článek začal šířit přes internet, nakopírovaný a některé jihočeské kavárny či galerie ho nabízely k přečtení. I reakce, které nám chodily do redakce, popisovaly, že konečně někdo popsal, jak to tam chodí. Brzy psali čtenáři i z jiných koutů České republiky, kde jsou prý velmi podobně fungující kmotři.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

O kmotrech se toho vypráví hodně, v článku Marka Švehly jsme ale mohli nahlédnout, jak fungují, jak snadno rozšiřují svůj vliv. Každopádně zájem veřejnosti nám potvrdil, jak je nutné, aby se v podobném odkrývání pokračovalo. A my v blízké budoucnosti budeme.

Stejně tak, dokonce už v tomto čísle, pokračujeme v rozplétání podezřelého nákupu armádních letadel CASA. Zdá se, že se kolegové Ondřej Kundra a Jaroslav Spurný blíží k podstatě problému, protože atmosféra okolo začíná houstnout. Aktéři jsou viditelně stále nervóznější, ti, kteří něco o případu vědí, dostávají nenápadné výhrůžky, aby mlčeli. I k nám přišla anonymní zpráva, že redaktoři Respektu se dostávají do centra pozornosti vojenského zpravodajství. Může to být naprostý nesmysl, ale i varování, které může mít za cíl spustit autocenzuru. Pokud by to byla pravda, máme pro rozvědku důležité sdělení – problém leží někde jinde.

Tady jde skutečně o hodně. Pakliže by se potvrdily všechny dosud známé indicie, tak by případ letadel mohl ukázat, jak tu léta probíhaly armádní tendry. Těch, kteří nestojí o odhalení zdejších praktik, je ale hodně a zastávají vlivná místa. A navíc, je tu vážné podezření, že část peněz z podobných transakcí mířila do stranických kas. To by vysvětlovalo politické krytí podivných armádních zakázek.

Snaha uklidit případ do zaprášeného regálu bude nepochybně velká. Těch, kteří ale chtějí změnu, také není málo. A ti by přehledné situace mohli využít. Co nejrychleji, protože tohle je příležitost, která se nemusí opakovat.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].