0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře26. 9. 20105 minut

Davy jako nárazník

Škrty jsou správné, vláda ale může pro jejich zmírnění udělat víc

machacek 300 • Autor: Respekt

Stále více indicií nasvědčuje tomu, že celá záležitost s rušením platových tarifů ve veřejném sektoru byla opravdu jenom taktická návnada. Po první odborářské demonstraci, která se odehrála minulý týden, vláda z tohoto narychlo ušitého návrhu úplně vycouvala a přitom dokázala trvat na tom, co považuje opravdu za důležité: tedy snížení objemu mzdových prostředků o deset procent.

Vše má ale svou cenu. Zaprvé lze tohle docela snadno prokouknout, zadruhé vláda ztratí kus důvěry a zatřetí budou takto odbory pohlížet už na každý další vládní návrh, a zkusí si tedy i napříště utrhnout svůj díl pomyslného nárazníku.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Spousta chyb

Někteří glosátoři se radují, že úterní demonstrace přilákala pouze zaměstnance veřejného sektoru, a nikoli zaměstnance sektoru soukromého. Pro lidi v soukromé sféře bude pochopitelně vždy těžší stávkovat nebo odejít z práce a demonstrovat, ale na to, že by byli v příštích měsících i nadále spokojeni, nelze moc sázet. Nespokojenost začne teprve narůstat. Bude se deregulovat nájemné, poroste (zbytečně) cena elektrické energie, a to se ještě může navíc ukázat, že hospodářský vývoj v Evropě bude horší, než jsme si mysleli donedávna, což by znamenalo další šetření. Vyhráno tedy vláda ještě zdaleka nemá, a proto je namístě připomenout jí chyby, které udělala a které ještě může zkusit napravit.

Zaprvé měla vláda s šetřením a škrty začít u sebe. Jenže zdanění náhrad a snížení platů ústavních činitelů…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc