0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Ekonomika19. 9. 20105 minut

Lekce z účetnictví

Slovenská vláda klopotně hledá cestu ke snížení dluhů

Vypadá to trochu jako rychlokurz z ekonomiky. Tady ovšem sedí ve třídě celá země. Téma je jediné: co má dělat stát, který je nezdravě zadlužen? Kolik má uspořit na sobě samém a kolik má vyždímat z občanů? Slováci po čtyřech letech levicové vlády Roberta Fica, která je neobtěžovala zprávami o vysoké zadluženosti státu, najednou dostávají informaci, že jsou ve velkém finančním průšvihu.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Problém ovšem je, že na rozdíl od českých politiků, kteří vyhráli volby díky slibům, že budou šetřit, slovenští voliči dali hlasy nynější vládě Ivety Radičové z jiných než ekonomických důvodů. Svou volbou protestovali proti Ficově vládě, její korupci a agresivitě. O tom, že budou muset po volbách šetřit, jim politici vítězné koalice nic neřekli. Tato předvolební taktika jim dnes zužuje manévrovací prostor. Zároveň ale přispěla k tomu, že politici musí lidem podrobně vysvětlovat všechny své úmysly, takže to někdy opravdu připomíná ekonomické školení národa. A účastníci školení se občas nechtěně dozvědí i to, že jejich učitelé v mnoha věcech vůbec nemají jasno.

Práce, či nákupy?

Čísla jsou dnes jasná: schodek veřejných financí, který měl být podle Ficovy vlády 5,5 %, se letos vyšplhá na 7,8 % a ani současná vláda už s tím nic neudělá. Pro rok 2011 se zavázala snížit jej na 4,9 %, což znamená někde najít 1,7 miliardy eur – v poměru k české ekonomice je to tedy zhruba stejná…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc