Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Lekce z účetnictví

Slovenská vláda klopotně hledá cestu ke snížení dluhů

Vypadá to trochu jako rychlokurz z ekonomiky. Tady ovšem sedí ve třídě celá země. Téma je jediné: co má dělat stát, který je nezdravě zadlužen? Kolik má uspořit na sobě samém a kolik má vyždímat z občanů? Slováci po čtyřech letech levicové vlády Roberta Fica, která je neobtěžovala zprávami o vysoké zadluženosti státu, najednou dostávají informaci, že jsou ve velkém finančním průšvihu.

Problém ovšem je, že na rozdíl od českých politiků, kteří vyhráli volby díky slibům, že budou šetřit, slovenští voliči dali hlasy nynější vládě Ivety Radičové z jiných než ekonomických důvodů. Svou volbou protestovali proti Ficově vládě, její korupci a agresivitě. O tom, že budou muset po volbách šetřit, jim politici vítězné koalice nic neřekli. Tato předvolební taktika jim dnes zužuje manévrovací prostor. Zároveň ale přispěla k tomu, že politici musí lidem podrobně vysvětlovat všechny své úmysly, takže to někdy opravdu připomíná ekonomické školení národa. A účastníci školení se občas nechtěně dozvědí i to, že jejich učitelé v mnoha věcech vůbec nemají jasno.

Práce, či nákupy?

Čísla jsou dnes jasná: schodek veřejných financí, který měl být podle Ficovy vlády 5,5 %, se letos vyšplhá na 7,8 % a ani současná vláda už s tím nic neudělá. Pro rok 2011 se zavázala snížit jej na 4,9 %, což znamená někde najít 1,7 miliardy eur – v poměru k české ekonomice je to tedy zhruba stejná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].