Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diagnóza

Jeden den Petra Hájka

Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Dnes ráno jsem se probudil celý zpocený. Zdál se mi totiž hrozný sen, že pocházím z opice. Nedovedu si představit horší probuzení, snad jen, kdyby se mi zdálo, že pracuji pro Václava Havla, který určitě z opice pochází. Na první pohled je na něm vidět, že je to marxista jako Darwin: myslí si, že snad ví, jak má svět fungovat, že se nikdy nemýlí, a navíc o tom pořád něco píše. Na tyhle lidi já mám čuch. Mou velkou oporou je mi naštěstí moje víra. Už dva a půl roku jsem totiž celoživotním dobrým křesťanem. Ostatně soudím, že já a samozřejmě pan prezident jsme nejlepším důkazem existence boží.

Hned dopoledne se mi ale naštěstí v práci zadařilo: během porady, kde jsme aktualizovali sedmnáctistránkový seznam našich moc zlých nepřátel, jsem pochválil panu prezidentovi jeho jedinečný postřeh, že má otevřené okno. Vůbec nechápu, kde tak výjimečný muž bere čas všímat si naprosto přesně takových maličkostí. Já to ale dokážu ocenit, okno pana prezidenta totiž otevírám a zavírám už spoustu let, zvlášť od té doby, co jsem povýšil do pozice vicekancléře. A vždycky u něj dokážu být dřív než Ochvat s Forejtem. Pan prezident na to vždycky řekne jen takové to své „Hájku, Hájku“, ale já z toho poznám, že mě má rád.

Pak jsem chodil po Hradě a vypínal zaměstnancům televizi a rozhlas – stejně jsou to jen úderné pěsti antiklausismu. Teď pořád dokola hrají to výročí tzv. 11. září. Už to prostě nemůžu poslouchat –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].