Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Jdou po nás

11. září, jehož deváté výročí si právě teď připomínáme, zorganizovali sami Američané. Barack Obama zfalšoval rodný list, aby mohl obejít americkou ústavu a kandidovat na prezidenta. 17. listopad v Česku byl spiknutím estébáků a sovětských tajných služeb. Proč jsou konspirační teorie stále populárnější?

 

Nespadla jen dvojčata. Na Manhattanu se 11. září 2001 zřítil ještě třetí mrakodrap - čtyřicet sedm pater vysoká sedmá věž Světového obchodního centra. Nenarazilo do ní žádné letadlo, přesto se sesypala jako domeček z karet. Nebo přesněji: spadla k zemi úplně stejně jako věžák určený k demolici po odpálení nainstalované trhaviny.

"Budova číslo 7 je jako kouřící zbraň v ruce pachatele, je to důkaz. I žák šesté třídy pozná, že se mrakodrap sám od sebe nemůže takto symetricky, volným pádem, bez jakéhokoli odporu sesypat k zemi,“ opakuje už pět let Richard Gage, zakladatel sdružení Architekti a inženýři za pravdu o 11. září.

Jaké je oficiální vysvětlení? Velmi podezřelé. Věž číslo 7 se prý zřítila v důsledku sedm hodin trvajících požárů probíhajících současně v několika patrech budovy. Rozpoutaly je prý nárazy sutě z padajícího, dvakrát vyššího severního dvojčete Světového obchodního centra. Žádný jiný mrakodrap ale dosud nespadl kvůli požáru, a to už jich hořela více než stovka. Teplota způsobená ohněm dosáhla jen poloviny teploty nutné k roztavení ocelových pilířů věžáku.

Nabízí se alternativní, mnohem temnější vysvětlení: americká vláda ve skutečnosti mrakodrap předem naplnila výbušninami a 11. září odpoledne ho odpálila. Bylo to v době, kdy se média - zaslepená spektakulárním útokem - věnovala prakticky pouze dvojčatům, Usámovi bin Ládinovi a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].