Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Tajemný původ Přemyslovců

Prozradí DNA, odkud přišla první česká panovnická dynastie?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Deseticentimetrový kousek lidské kosti se nastrouhá na kousíčky velké jako nehet na malíčku. Ty se pak na několik měsíců ponoří do chemického roztoku, aby se z kostí odstranily všechny nežádoucí látky – například kyseliny z půdy. Poté se nastrouhané kousky usuší, rozemelou na jemný prášek a opět ponoří do tekutiny. Tím se rozpustí obal buněčného jádra a genetik dokáže z prášku vytáhnout čistý vzorek DNA.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Určitě existuje uctivější způsob, jak zacházet s tisíc let starými ostatky zakladatelů našeho státu, nicméně právě pomocí této metody zjistili například Švédové, která ze dvou lebek v relikviáři by mohla patřit jejich svaté patronce Birgittě. A teď bychom se pomocí analýzy DNA mohli dozvědět více o své historii i my.

Každý Čech zná pověst o tom, jak si Libuše nechala přivést do Prahy Přemysla Oráče, a asi každého zajímá, jak se to seběhlo ve skutečnosti. Nedávno probleskla v médiích zpráva, že dynastie Přemyslovců nutně nemusela přijít z Velké Moravy nebo se zrodit ve středních Čechách, ale je prý možné, že pochází ze severoněmeckého Oldenburgu – rodiště řady dalších evropských panovníků. Evropské národy mají neustále potřebu zkoumat své kořeny, a jestli sen o středověkém Bruselu je, nebo není reálný, teď mohou rozhodnout genetici. Projekt výzkumu a analýzy DNA přemyslovských králů je připraven ke spuštění, kosti jsou hlídány v hrobkách i speciálních krabicích a čeká se na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].