Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Je to moje priorita

Jmenováním nové šéfky Českého statistického úřadu (ČSÚ) Ivy Ritschelové se opět otevřela šance, že se veřejnost přece jen dozví, jestli obří půlmiliardový tendr na sčítání lidu provázela manipulace, jak o tom opakovaně informovala média. A to i přesto, že úředně už bylo stvrzeno, že tendr proběhl v souladu se zákonem.

Vyplatí se vám, aby váš úřad dál z našich peněz neprůhledně rozdával stomilionové zakázky?

Vaší otázkou jsem překvapená. Když se mě novinář místo toho, aby se mě zeptal, s jakými pocity přicházím do nové funkce, začne vyptávat na neprůhledné zakázky, se kterými nemohu být v této chvíli seznámena, tak těžko k tomu mohu něco říct. Nastupuji do funkce 1. září.

ČSÚ minulý rok udělil podle některých indicií půlmiliardový tendr dopředu vytipované firmě Hewlett-Packard, a to za o sto milionů vyšší cenu, než nabízela konkurence. Vítěznou firmu doporučil její bývalý zaměstnanec; vybírali ji lidé, kteří věci nijak podrobně nerozuměli. Při svém jmenování jste řekla, že na ČSÚ nechystáte žádné radikální změny, znamená to, že za vás bude tato praxe pokračovat?

Já jsem neřekla, že nebudou žádné změny, já jsem je pouze nechtěla označit za radikální. Pokud se týká otázky, zda tato praxe bude na úřadu pokračovat… Průhledné zadávání veřejných zakázek je jedna z mých priorit, s níž na úřad nastupuji.

Sledovala jste případ v médiích, respektive odkud jste k němu čerpala informace a jaký na něj vlastně máte názor?

Zatím tuto kauzu znám jen z novin. Nejprve o ní chci mluvit s kolegy na úřadě, blíže se seznámit se všemi detaily, které ji provázely, teprve pak k ní řeknu svůj názor. Veřejnost s ním seznámím dva týdny po převzetí úřadu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].